Life
887 prikaza

Bio je gay u zemlji u kojoj je to zabranjeno - mučili su ga, tukli...

Gay pride u Londonu
Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL
Nigerijsko-britanski aktivist Bisi Alimi bio je mučen i protjeran iz svoje zemlje, ali inzistira da nije žrtva

Bisi je prvi homoseksualac koji je na nacionalnoj nigerijskoj televiziji još 2004. godine priznao da je gay, unatoč tome što je u njegovoj državi homoseksualnost - zabranjena.

Sve je počelo 2003. kad su ga studentske novine Sveučilišta na kojem je studirao glumu, 'razotkrile'. Godinu dana poslije izbačen je s fakulteta, da bi ubrzo nakon toga sam javno progovorio o svojem spolnom opredjeljenju. 

Sljedeće tri godine često su ga napadali, uhićivali, te ga nitko nije želio zaposliti. Sve je kulminiralo 2007. godine kad mu je jedan napadač upao u kuću, zavezao ga, mučio i tukao više od dva sata. Dva dana poslije, Bisi je bio na putu za London, te se otad nije vratio kući.

Bisi smatra da treba biti sretan što je živ, pogotovo jer se stanje za LGTB zajednicu samo pogoršalo otkad je on otišao. Mnogi završavaju u zatvoru ili ih napadaju, a nisu rijetka ni kamenovanja do smrti.

Adebisi Alimi s dečkom | Author: Instagram Instagram

Pa ipak, čak i nakon preseljenja, kad je početkom godine, na svoj 40. rođendan, Bisi na Instagramu objavio fotografiju poljupca sa svojim dečkom, za nekoliko sati slika je postala viralna u Nigeriji. Do sljedećeg jutra primio je već desetak prijetnji smrću na Facebooku i desetak još nasilnijih Tweetova.

Bisija najviše ipak brine stanje u Africi. Nigerija naime nije jedina zemlja u kojoj je opasno biti gay. Trenutačno je homosekusalnost ilegalna u čak 38 od 54 afričkih država. Uz to, Nigerija je u specifičnoj situaciji jer je samoodrživa i ne ovisi financijski o Zapadu. Upravo zato, ni zapadnjački utjecaji po ptanju ljudskih prava kod njih nemaju nikakvu težinu.

Usprkos svemu što je sam preživio, Bisi odbija biti žrtvom, piše The Daily Beast. "Ove priče me ne oblikuju. Ja želim posjedovati svoju priču", izjavio je Bisi dok je prepričavao svoju životnu priču u najnovijem Quorumovom videu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.