Top News
1198 prikaza

Živom zidu popularnost opet raste

Pernar na sjednici MIP-a
Patrik Macek (PIXSELL)
Prema anketama, najveće stranke SDP i HDZ u stalnom su padu popularnosti

Prvo ovogodišnje istraživanje javnog mnijenja o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je početkom siječnja provela agencija Promocije plus, pokazuje kako bi da su sada izbori HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.

No, HDZ-u je potpora pala na 29 posto, dok je u prosinu iznosila 30,8 posto. Vodeća stranka je u posljednjih četiri mjeseca izgubila 4,5 postotnih bodova izborne podrške (početkom listopada HDZ je bilježio 33,5 posto izborne potpore).  

S druge strane, SDP u prvom ovogodišnjem istraživanju bilježi izbor od 20,6 posto. U odnosu na rezultate iz listopada ova je stranka zabilježila slabiji rezultata od 1,5 postotnih bodova, piše N1.

Na trećem je mjestu Živi zid s izborom od 11,4 posto (prema 11 posto iz prosinca, odnosno 6,6 posto iz listopada). Most je i dalje na četvrtom mjestu, sada s izborom od 7 posto (prije mjesec dana 7,5 posto). HSS je peti s izbornom podrškom od 3,2 posto (prije mjesec dana 3,5 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,3 posto (prema 2,1 posto iz prosinca).

Zabilježen je i skok neodlučnih birača s prošlomjesečnih 11,9 posto na sadašnjih 14,6 posto. 

Najpopularniji političar i dalje je 'Nitko', odnosno za 21,2 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Andrej Plenković s izborom od 20,7 posto (prije mjesec dana 21,5 posto).

Razina potpore politici Vlade u četrnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 34,6 posto (prema 33,6 posto iz prethodnog mjerenja u prosincu). 

Na drugom je mjestu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je najpozitivnija domaća politička osoba za 18,4 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 20,6 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,3 posto izbora. Slijedi Ivan Pernar s 5,0 posto izbora (u prosincu 6,5 posto). Davor Bernardić dobio je 4,5 posto, što je porast u odnosu na prosinac kada je imao samo 2,7 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.