Top News
1450 prikaza

Život Staljinove kćeri: Nježan otac kod kuće, okrutni ubojica izvan nje

Staljinova kći
Wikipedia
Iako je bila svjesna očevih zlodjela, Staljinova kći nikad nije javno progovorila o njima

„Njezin otac mazi je i voli... Kako je onda istovremeno moguće biti jedan od najvećih svjetskih krvnika?“, pita se Rosemary Sullivan u zanimljivijoj biografiji o Staljinovoj kćeri.

Svetlana Alliluyeva (1926.-2011.), rođena Staljin, odrasla je s elitom u Moskvi, nesvjesna privilegiranog života u kojem su uživali aristokrati, a koje je njezin otac protjerao ili ubio. Majka Nadya Alliluyeva ubila se kada joj je bilo šest godina, ali je Svetlana saznala za njezino samoubojstvo tek 10 godina kasnije.

Staljinova kći | Author: Wikipedia Wikipedia

No, jednoga je bila svjesna, "da život čovjeka ovisi o riječi njezina oca“, a strahovala je da bi tata mogao biti brutalan čak i prema njoj. To se i potvrdilo jer kada je sa 16 godina najavila da će se udati za židovskog pisca, njezin ga je otac poslao u gulag.

Kao studentica je izbjegavala poseban tretman, te je bez pogovora obavljala kućanske poslove. Morala je upisati studij povijesti SAD-a jer joj je to naložio otac.

Nakon toga je postala sveučilišna prevoditeljica stranih klasika.

Bila je itekako svjesna nepravdi počinjenih tijekom Staljinova režima i izražavala žaljenje zbog toga govoreći da je "otac znao što radi jer nije bio niti lud, niti u zabludi“, no branila ga je riječima da je bio u strahu da ne izgubi "zacementiranu moć do koje je došao hladnom računicom“.

S druge strane, ipak nije mogla zatomiti svoje osjećaje prema njemu, pa je i svojega jedinog sina nazvala po ocu.

Uzbudljiv život diljem svijeta

Privatno, Svetlana je vodila nemiran ljubavni život. Nigdje se nije dugo zadržavala i udavala se nekoliko puta. Rodila je troje djece, a najmlađe je dobila u 44. godini, dok je živjela u egzilu u SAD-u.

Dvije godine ranije, 1967. godine, Svetlana je otišla na hodočašće u Indiju kako bi odala počast svojem pokojnom ljubavniku Brajeshu Singhu. Za ovog bivšeg komunističkog dužnosnika nije se mogla udati jer joj je to zabranila vlada.

No, iz Indije se nije vratila u Rusiju, nego je odlučila prebjeći u SAD, iako je s njom bilo dvoje djece, od 17 i 21 godinu, koje je pak poslala natrag u Rusiju.

Predsjednik Lyndon Johnson uplašio se da bi njezin dolazak mogao narušiti odnose sa Sovjetskim Savezom pa joj je CIA pomogla da se smjesti u Švicarskoj, a američki izdavači su joj ponudili hrpu novca za memoare.

Američki način života Svetlana je prihvatila s posebnim zadovoljstvom. Imala je prijatelje iz svih sfera društva. Bila je temperamenta, a ni jedno mjesto je nije moglo dulje zadržati i ispuniti.

U Englesku se preselila kada joj ondje kći počela pohađati internat. No, 17 godina nakon bijega iz Rusije ulovila ju je čežnja za domom te se vratila kući na godinu dana. Sovjeti su pak „odahnuli“ kada je opet prebjegla u SAD.

Bila je izvrsna spisateljica memoara, premda o svojem ocu nije htjela ili mogla pisati, unatoč tome što su na tome inzistirali zapadni izdavači. Umjesto toga, odabrala je ponizan rad, te se povremeno bavila i humanitarnim radom u javnim ustanovama.

Odbila je novce od CIA-e, kojima je trebala obuzdati „noge i jezik“.

I dok mnogi smatraju da je Putinova nova Rusija „skliznula“ natrag u prošlost, Svetlana ga proziva „strašnim bivšim špijunom KGB-a“ te „v.d. predsjednikom“, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.