Top News
3047 prikaza

Zlatni Rolexi koje su Vlahušić i Dobroslavić dobili od šeika

Rolexi za Vlahušića i Dobroslavića
1/8
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Pernar je "iskaz prijateljstva" morao predati Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa

Što povezuje katarskog emira i sultane te domaće političare poput Pernara, Čačića, Vlahušića i Dobroslavića (a možda i neke druge). Odgovor je - skupocjeni ručni satovi brendova poput Chopard ili Rolex.

Nije on jedini koji je dobio sat koji vrijedi više od 30.000 kuna, samo je jedini koji se time tako nepromišljeno javno hvalio.
Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić prisjeća se kako je i njega katarski emir darivao satom još 2012., ali kaže da ga nije ni uzeo u ruke, nego ga je proslijedio šefici protokola.

"Kako se ne bih sjećao tog posjeta. Bili smo zajedno tadašnji predsjednik Ivo Josipović, Vesna Pusić i ja. Razgovarajući s ocem današnjeg emira, njihov član protokola mi je donio sat. Pogledao sam i u kutiji vidio Rolex od bijeloga zlata. Odmah mi je bilo jasno da se radi o predmetu ozbiljne vrijednosti.

Zahvalio sam se i rekao šefici protokola da ge preuzme te pohrani po proceduri i zakonu sa svim ostalim poklonima" kaže Čačić, dok je pak omanski sultan Qaboos bin Said al Said tada dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću darovao sat koji vrijedi između 22.000 i 45.000 kuna.

 

Držao se zakona prema kojem dužnosnici moraju prijaviti darove skuplje od 500 kuna pa se javio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa i sat je danas u sefu te pripada RH.

U Vlahušićevom je društvu 2012. bio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je također dobio Rolex, koji je predao državi baš kao i Vlahušić. Upravo je njegov Rolex od ružičastog zlata pohranjen u malenom sefu (poput onog hotelskog) u zgradi županije u Dubrovniku.

Rolex župana Nikole Dobroslavića | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

"Koliko znam, to je najskuplji poklon ikad prijavljen u gradsku ili državnu riznicu. Ne znam ni tko bi nosio sat vrijedan 30.000 eura, koji je uz to težak oko kilogram", rekao je tada Vlahušić o vrijednome poklonu.

Nekadašnji predsjednik Ivo Josipović čak kaže kako se "niti ne sjeća što je sve nadobivao ali to je direktno išlo u skladištenje, po protokolu", dok je protokol u Saboru da se pokloni spreme u vitrinu gdje ih svi mogu pogledati.

Poklone predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izlaže u svojem prostranom uredu na prvom katu kompleksa. Svako malo tu “postavu” mijenja. Zidove ureda, u kojemu provodi radno vrijeme i dočekuje dužnosnike, krasile su dvije uokvirene slike kada su reporteri 24sata dobili priliku zaviriti u predsjedničin ured.

Na jednoj je srce licitarskog obrta Mateja Lesičar. A na drugoj Ikona Presvete Bogorodice koju joj je poklonio mitropolit Portfirije, a koja je, kažu nam iz ureda, oduševila srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prilikom nejgovog posjeta početkom ove godine. Kad uđete u prostoriju, prvo u oči upada trofej s potpisanim loptama koje su joj poklonili naši rukometaši i nogometaši.

Pokloni Kolindi Grabar Kitarović | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Tu je i poklon ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kolekcija rubaca u tradicionalnoj ruskoj kutijici oslikanoj u “Palek” tehnici.

Odmah kraj toga, komodu krasi i kristalna posuda u kutiji s ugraviranim potpisom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Svoje mjesto u predsjedničinu uredu, u travnju ove godine, našao je i cvijet Srebrenice, kojeg su joj poklonile Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Pogledajte galeriju poklona.

1/60

Svaki poklon koji predsjednica dobije, kažu z njezina ureda dok reporteri 24sata obilaze kompleks, ima svoj broj.

"Svaki poklon se urudžbira. Napiše se na papir od koga je predsjednica dobila poklon, opis poklona te kad i gdje ga je dobila", kažu nam dodajući da svakome pošalju i pismo zahvale.

Nakon obilaska Ureda predsjednice, liftom se spustite u prizemlje. Nimalo glamurozan dio, za razliku od gornjeg kata. Tu se čuvaju svih 1250 predsjedničinih poklona. Dvije su to prostorije ispunjene s mnoštvom polica koje su prepune uredno složenih poklona. 

"Tu se čuvaju pokloni koje aktualni predsjednici dobiju i stoje tu sve dok im traje predsjednički mandat", kažu nam iz ureda.

A ima u tom podrumu zaista svega. Tu su i pokloni građana koje dobiva prilikom premještanje ureda ili joj ih šalju poštom. Tako je predsjednica dobila nekoliko svojih portreta, umjetničkih slika, razne rukotvorine, tradicionalne poklone koji obilježavaju neki kraj Lijepe Naše, kao i mnoštvo dječjih uradaka, koji predsjednicu jako vesele. 

Bivši predsjednik Stjepan Mesić jednom prilikom ispričao je kako je dobio oko tri tisuće raznih poklona tijekom svoja dva mandata. Najčešće su svi završavali u arhivu ureda predsjednika, ali posebno je spomenuo jednu kompletnu kazahstansku narodnu nošnju koju je poklonio Etnografskom muzeju.

Titovih se 200.000 darova čuva u Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ), ogromnom kompleksu na Dedinju, koji se širi na više od tri hektara.

Samo je Pernar bio "neupoznat" s praksom i od skupocjenog poklona napravio javnu priču koja se, kao i obično, vrti oko njega.

Sve je to postalo ponovno aktualno nakon što je Ivan Pernar fotografirao skupocjeni Chopardov sat koji je dobio na poklon jer je, navodno, pokazao empatiju prema Palestincima.

Riječ je o skupocjenom ručnom satu švicarskog brenda Chopard koji na njihovim službenim stranicama stoji 5100 švicarskih franaka, odnosno oko 32.300 kuna.

"On je meni osobno dao taj sat. Tu se nije radilo o nikakvoj korupciji", odmah se pravdao Pernar, koji se na društvenim mrežama i pohvalio poklonom.

S obzirom da vrijednost dobivenog poklona prelazi 500 kuna i Pernar ne smije zadržati sat čiju je fotografiju objavio na Facebooku odlučio se obratiti Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa.

"Pitao sam Povjerenstvo smatra li se taj sat darom koji bi eventualno utjecao na moje odluke i tako dalje. Rekao sam da sat, ako smatraju da bi katarski emir na taj način utjecao na volju mene kao saborskog zastupnika, odnosno de facto me potkupio, dajem na poklon i to ću teatralno izvesti pred kamerama", kaže Pernar koji iako je sat predao može biti kažnjen kaznom od 2000 do 40.000 kuna.

Ivan Pernar Skupi sat Top News Samo Pernar dobio poklon od emira, zašto?

“Meni sat ne znači ništa, ali gesta katarskog emira znači puno, on je njom pokazao da me cijeni i ja taj sat mogu vratit njemu, proslijedit državi, poklonit beskućniku na ulici ili nešto četvrto.

Potpuno mi je svejedno, bitno mi je samo da javnost zna da postoje ljudi u svijetu koji me ne smatraju malim mišem kao što to smatra naš premijer ili budalom koja ne zna što priča, a što tvrde korumpirani hrvatski mediji.

Kako mi narede nadležna tijela, ja ću tako postupit sa satom, na srcu mi je samo da javnost zna da me katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani poštuje za razliku od klošara koji me blate po medijima", pravdao se Pernar nadugačko i naširoko.

On se sada čuva u negdje sefu a Pernar je velevažno Povjerenstvo pitao smije li on nešto pokloniti emiru.

Povjerenstvo smo pitali znaju li gdje se takvi pokloni čuvaju tj. gdje se ti sefovi nalaze, a oni su nam rekli kako to više nije u njihovoj ingerenciji već da prema uredbi iz 2004. jedino je važno da se predaju tijelima državne vlasti, tj. Saboru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.