Top News
4314 prikaza

Zločinac Ratko Mladić u Haagu sadi suncokrete

Ratko Mladić
1/7
REUTERS
Srpski dnevni list objavio je razgovor s Darkom Mladićem, sinom ratnog zločinca Ratka Mladića u kojem je ispričao što radi u haaškom zatvoru

Ratko Mladić, Ratni zločinac osuđen za najkrvaviji genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata, za pokolj Muslimana u Srebrenici, prilično lagodno provodi pritvoreničke dane u Haagu.

Potvrdio je to i njegov sin Darko za srpski 'Alo!' nakon što se vratio prije nekoliko dana iz Nizozemske, gdje je posjetio oca.

"Bolje mu je. Terapija koju su mu propisali naši lekari dala je rezultate, mada mu se rukopis ponovo pokvario, tako da ne stiže da odgovori na sva pisma koja dobija u Hagu“, govori sin ratnog zločinca.

Uspio je u vrtu zatvora posaditi i suncokrete.

Ratko Mladić | Author: REUTERS REUTERS

"Budući da za da moja kćer voli suncokret, zasadio je nekoliko tamo gdje zatvorenici smiju šetati i taman je sad dozreo, tako da je unuci poklonio sjemenke. On voli uzgajati biljke, a da je na slobodi, sad bi se prijesvega bavio pčelarstvom“, kaže Mladićev sin, također poznat po huškačkim izjavama kad su u pitanju predstavnici drugih nacionalnosti.

Inače, tijekom boravka u Haagu preživio je dva moždana udara i srčani infarkt, a stanje mu se popravilo iako su njegovi odvjetnici tražili da ga se preseli u Rusiju jer su smatrali da u Haagu ne dobiva potrebnu liječničku skrb.

Mladić još uvijek čeka da tužilaštvo odgovori na žalbu obrane, jer je osuđen na doživotni zatvor. Nažalost sudilo mu se samo za genocid koji je počinio na teritoriju BiH, ali ne i za zločine na teritoriju Hrvatske.

Ratko Mladić je zaprvo svoj zločinački put počeo kao zapovjednik Kninskog korpusa JNA. Napali su Šibenik, Zadar, Vrliku, Kijevo i Škabrnju u kojoj je 18. studenog 1991., na dan pada Vukovara, ubijeno 43 civila i 15 vojnika.

Ratko Mladić | Author: REUTERS/Stringer/File Photo REUTERS/Stringer/File Photo

U BiH mu se na teret stavljaju progoni, mučenja i ubojstva, te masovne deportcije Muslimana u zloglasne logore 'Omarska', 'Manjača', 'Keraterm' i 'Trnopolje', da bi u Srebrenici njegove postrojbe pobile 8.000 muškaraca i dječaka.

Unatoč svemu nada se da bi mogao biti pušten na slobodu, a u zatvoru vrijeme krati igrajući šah sa svojim političkim nalogodavcem, krvolokom Radovanom Karadžićem.

Ratko Mladić i Radovan Karadžić | Author: REUTERS REUTERS

Ratni zločinac i u Haagu prati što se događa u Srbiji pa je Mladić mlađi rekao da njegov otac „u potpunosti podržava odluke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa odbacivanjkem izveštaja o Srebrenici iz 2004. godine.“

"U svakom slučaju, odlično je da je ta jednostrana i pogrešna odluka, koja je doneta pod pritiskom, povučena i da se ušlo u proces utvrđivanja istine o tim događajima, kakva god ona bila. On smatra da se do pomirenja u regionu može doći samo kroz istinu, a ne da jedna strana ima ekskluzivno pravo na ulogu žrtve, a druga na ulogu agresora. Svuda je bilo žrtava, na svim stranama“, relativizira krivnju Darko Mladić.

Inače, sud je Karadžiću i Mladiću dozpustio da sa svojim obiteljima komuniciraju 'Skypom'.

"U ovom trenutku moj otac može me samo zvati iz prtivoreničke jedinice, a konekcija je spora i skupa. Putem 'Skajpa' će to biti mnogo bolje - navela je Sonja, Karadžićeva kćer.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • centirion 15:03 22.Ožujak 2019.

    Koga briga za tu gamad?