Top News
427 prikaza

Zoki uvodi disciplinu u stranku – Ostojić će biti SDP-ov Vaso Brkić

Ranko Ostojić i Zoran Milanović
Zeljko Mrsic (PIXSELL)
Pred Zoranom Milanovićem je dramatična borba za osiguravanje glasova u Saboru

Poslovicu “povijest je majka mudrosti”, bilo na hrvatskom ili, ako mu je milije, na latinskom jeziku, šef SDP-a Zoran Milanović trebao bi stalno ponavljati. Jer događa mu se ono što se prije četiri godine događalo bivšoj HDZ-ovoj premijerki Jadranki Kosor, isto tako u izbornoj godini, a riječ je o tome da vladajući više nemaju većinu u Hrvatskom saboru.

Vesna Sabolić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Prelaskom mjeseca - onog zastupnice Vesne Sabolić iz HNS-a u Čačićeve Reformiste- Kukuriku koalicija svela se na 74 zastupnika, odnosno jednog manje od većine potrebne u Saboru. Isti problem je imala Jadranka Kosor, koja je 2011. tri puta neuspješno pokušavala u Sabor dovući 77 zastupnika.

Bilo je tu nagovaranja i tada ne baš omiljene HDZ-ove zastupnice Biance Matković, percipirane kao Sanaderove spavačice, da podrži stranku, barem od strane tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera, ali i dolaska teško bolesnog Branka Vukelića. No ni tad kvorum HDZ nije uspio održati. Vlada Jadranke Kosor uspjela je dogurati do redovnih izbora iako je iz njene koalicije izašao i partner HSLS.

Kukuriku koalicija | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

Hoće li i Kukuriku koalicija u tome uspjeti? Kako sada stvari stoje, morat će se oslanjati na predstavnike manjina, odnosno ponajviše na tri srpska zastupnika, Pupovca, Crnogorca i Horvata. Na početku vladavine Kukuriku koalicija imala je takoreći komotnu većinu, svojih 80 ruku u Hrvatskom saboru, ali su u tri godine izgubili njih sedam.

Riječ je o isključenima ili odlascima iz SDP-a (Slavko Linić, Marina Lovrić Merzel i Mirela Holy), a zatim prelascima iz HNS-a u Čačićeve Reformiste. Tako danas, nakon posljednjeg transfera Vesne Sabolić, koalicija SDP-HNS-HSU- IDS broji 73 zastupnika, što znači da im za natpolovičnu većinu trebaju tri glasa.

Radimir Čačić | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Osam zastupnika manjina je, prema informacijama Expressa, uz Zorana Milanovića, ali ono što njega treba brinuti je to da ne dođe do još nekih velikih transfera. A Čačićevi Reformisti kažu da u Saboru sjedi još najmanje pet njihovih spavača, trenutno u redovima HNS-a.

Ima cijela jedna skupina spavača. Ajmo reći da ih je najmanje pet u Saboru na čekanju... - otkriva izvor blizak Radimiru Čačiću, šefu Reformista. Napominje da sad Reformisti imaju dva zastupnika iz devete izborne jedinice i jednog iz treće, a bit će ih još.

"Moram naglasiti da nama nije u interesu raditi probleme, ali činjenica je da mnogi iz HNS-a traže kontakt s Čačićem", ističe naš sugovornik.

Kukuriku koalicija sad računa na manjine i bez obzira na sve špekulacije oko toga da će HNS napustiti još neki, Milanović je, kaže izvor u Vladi, siguran.

Slavko Linić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Svjestan je da HDZ neće pokušati rušiti Vladu , ali i da pokrene izglasavanje povjerenja Kukuriku vladi, teško da bi mogao sakupiti većinu. Naime, HDZ računa na najviše 66 ruku jer su svjesni da ni Marina Lovrić Merzel, a pogotovo Mirela Holy, kao nezavisne, pa ni Jadranka Kosor, ne bi dignule ruku za njih. Možda eventualno Slavko Linić, ali tad bi u pitanju bila osveta bivšoj stranci.

U cijeloj ovoj situaciji u apsolutnoj win-win poziciji je Milorad Pupovac. Što je još jedan dokaz da se povijest ponavlja. I vlada Ive Sanadera i vlada Jadranke Kosor ovisile su na neki način o Pupovcu kao savezniku. Također, ustaljeno je mišljenje da je SDSS imao presudnu ulogu za osvajanje drugog mandata Ive Sanadera, o čemu je Pupovac svojedobno i javno progovorio.

"Točno je da smo 2007. pregovarali i sa Sanaderom i s Milanovićem. I točno je da smo zagovarali različite moguće opcije u koaliranju i da jednu od opcija koju je predsjednik SDP-a Zoran Milanović zagovarao, a u kojoj bismo mi s njim činili većinu, SDSS nije mogao prihvatiti. To je bio Glavašev HDSSB", rekao je 2011. Milorad Pupovac.

Milorad Pupovac | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

No danas je uz Zorana Milanovića, a tijekom predsjedničke kampanje pomirio se i s SDP-ovim kandidatom Ivom Josipovićem, s kojim je javno polemizirao. Kako je Kukuriku koalicija u ove četiri godine gubila svoje zastupnike?

Prva je otišla Mirela Holy, iz SDP-a su izbrisani Slavko Linić i Marina Lovrić Merzel, IDS napustio je Damir Kajin, a HNS Natalija Martinčević, Petar Baranović i posljednja Vesna Sabolić.

Damir Kajin, kao nezavisni zastupnik zapravo se formalno posvađao s Ivanom Jakovčićem, ali ne i sa Zoranom Milanovićem pa tako na njegov glas vladajući mogu računati.

"Koalicija je stabilna i većina nikad nije došla u pitanje, bez obzira na špekulacije, a dokaz je proračun, koji je donesen velikom većinom zastupnika", objasnio je Igor Dragovan (SDP).

Ovogodišnji državni proračun je, kako je dao za primjer, donesen uz potporu 85 zastupnika. Transfer Sabolić iz HNS-a u Reformiste ipak je zabrinuo HNS.

Damir Kajin | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Njen odlazak još mogu preboljeti, ali ono što ih plaši je još neki mogući transfer koji najavljuje Radimir Čačić. Igor Kolman, saborski zastupnik HNS-a, svoju je bivšu stranačku kolegicu prozvao da je zadržala mandat koji joj ne pripada.

"Sabolić odlazi iz stranke, sa sobom nosi mandat koji nije sama zaradila i to je jedan od onih postupaka zbog kojih politika u Hrvatskoj ima tako loš imidž i ljudi je smatraju prljavom djelatnošću", rekao je Kolman, koji je naglasio da koalicija u Saboru ima dovoljno ruku.

Sabolić tvrdi da njezin prelazak u Reformiste ne znači da mijenja politička i ideološka stajališta ili stranke.

"Vjerujem da ćemo imati prilike na terenu i surađivati, mi dijelimo ista politička, vrijednosna i ostala stajališta, mi imamo isto biračko tijelo. Dolazimo među kolege koji su osnivali HNS", kazala je, naglasivši kako joj je žao što je uopće došlo do raskola u HNS-u. Kao razlog svog prelaska navela je lokalnu situaciju.

"U Dalmaciji ima puno prostora za djelovanje stranaka centra, kao što su i HNS i Reformisti", rekla je Sabolić, koja o svom prelasku nije uspjela razgovarati s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić.

Vesna Pusić | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Vjeruje da je Pusić bila prezauzeta, a ona je odluku morala donijeti jer ju je najavila na sjednici Županijskog predsjedništva, pa su novinari saznali prije nego što je javila stranci. Sabolić je u saborskim klupama u srpnju zamijenila Jozu Radoša, koji je izabran u europarlament.

Danas se Sabor ipak manje “crveni” nego prije četiri godine. SDP ima 56 zastupnika, HNS 11, HSU 4, a IDS ima dva zastupnika, a tu je i nezavisni zastupnik Josip Kregar, član Kluba zastupnika SDP-a. HDZ ima 41 zastupnika, nezavisnih je 12, HDSSB-ovaca je 7, Laburista 4, Reformista 3, HGS ima dva zastupnika, a HSP AS, HSS, ORaH, DC, BDSH i Novi val po jednog zastupnika.

No iako gube većinu u Saboru, SDP-ovci su s druge strane uvjereni da mogu, ako ne pobijedi, onda barem časno izgubiti na parlamentarnim izborima. Zoran Milanović je zaista uvjeren u pobjedu.

Nije riječ ni o kakvom spinu nego o ozbiljnom uvjerenju temeljenom najviše na još javnosti nepoznatom istraživanju koji su za SDP proveli Amerikanci. Navodno su američki suradnici javno mišljenje istraživali prema sasvim drugim kriterijima nego što to čine agencije u Hrvatskoj. I prema rezultatima te ankete SDP ne stoji loše.

Ranko Ostojić | Author: Marko Mrkonjić (PIXSELL) Marko Mrkonjić (PIXSELL)

A da bi ostvarili još bolje rezultate na idućim izborima, SDP-ovci kopiraju svoje oporbene kolege HDZovce. Tako je odnedavno za operativu, odnosno mobilizaciju i motivaciju članstva zadužen ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, kojeg je zbog toga jedan dio članstva prozvao “Vaso Brkić II”.

Ova činjenica trebala bi imponirati glavnom tajniku HDZ-a, a hoće li Ranku Ostojiću biti simpatična - sumnjamo.

I jedan i drugi bili su u vrhu policije i još je sad Ranko angažiran da motivira i mobilizira članstvo - kaže izvor iz vrha SDP-a dodajući da su u vrhu organizacije SDP-a za parlamentarne izbore još Igor Dragovan, Milanka Opačić, a koordinatori su redom - za prvu izbornu jedinicu koordinator Davor Bernardić, za drugu Vedran Babić, za treću Mario Habek, u četvrtoj Domagoj Hajduković, u petoj Zdravko Ronko, u šestoj Rajko Ostojić, u sedmoj Damir Mateljan, u osmoj Željko Jovanović, u devetoj Ivan Klarin i u desetoj Darko Parić.

SDP je dobio i glasnogovornika, call centar na Iblerovu trgu, a neki članovi smatraju nedostakom što se ljevica nije organizirala i pokrenula neki svoj portal preko kojeg bi mogla plasirati informacije koje im odgovaraju. Sve u svemu SDP je spreman za izbore i vjeruju kako im se broj ruku u Saboru neće osuti do jeseni.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • perodeformero 18:44 17.Ožujak 2015.

  Sramotno je uspoređivati kriminalnu organizaciju, njihov totalitarni način vladavine strankom, grabljenja kontrole nad proračunom, sa SDP-om koji ima izbore 1 član 1 glas, ima svoje frakcije, grupacije, kao i svaka prava Europska demokratska stranka.

 • Avatar una1
  una1 13:56 17.Ožujak 2015.

  Ako sam dobro shvatila,a mislim da jesam,njihov zadatat je stvaranja intriga kao na dvoru u doba Marije Terezije? E,da.