Top News
1221 prikaza

U Hrvatsku zovu kardinala kojeg u SAD optužuju da je krio pedofile

Kardinal Raymond Burke
Geerlingguy/Wikipedia
Kardinal Raymond Burke dolazi na skup TradFest na kojem će biti i Batarelo, Bartulica, don Stojić, zastupnik Hrasta s liste HDZ-a...

Zaklada Vigilare organizira od 24. do 27. listopada međunarodnu manifestaciju tradicionalnih i konzervativnih aktivista i lidera TradFest, a kao glavnog gosta organizatori najavljuju kardinala Raymonda Lea Burkea. I dok organizatori kardinala Burkea iz SAD-a najavljuju biranim riječima kao kardinala zaštitnika Suverenog vojnog malteškog reda, organizacija The Catholic Whistleblowers prijavila je prošle godine i njega i kardinala Justina Rigalija zbog navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika. (Također i na ovom linku)

Kao sudionici skupa navode se Vice John Batarelo kao istaknuti član Vigilarea, Stjepo Bartulica, don Damir Stojić, Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji", saborski zastupnik Hrasta s liste HDZ-a Hrvoje Zekanović, te mnogi drugi. Rigali je bio nadbiskup St. Louisa od 1994. do 2003., a Burke od 2003. do 2008. Rigaliju "Katolički zviždači" predbacuju da je sve do kraja 1995. ignorirao slučaj svećenika Normana Christiana koji je godinu prije toga zlostavljao maloljetnika. Svećenik je 1996. čak priznao nekoliko zlostavljanja djece.

"Katolički zviždači" navode i slučaj svećenika Josepha Lessarda zbog kojega se Crkva morala 1996. i 1997. nagoditi u dva slučaja zlostavljanja djece iz 70-ih. Svećenik se umirovio 1993., Rigali se žrtvama njegovih nedjela ispričao tek 2002., da bi svećenik umro 2014., bez da su bilo Burke bilo Rigali učinili bilo što da ga udalje iz svećenstva ili da nekoga upozore na seksualnu zlostavljačku prošlost svećenika. "Katolički zviždači" upozoravaju da su američki biskupi 2002. propisali proceduru da se svi slučajevi seksualnog zlostavljanja u Crkvi u SAD-u prosljeđuju ravno u Vatikan, ali da "nisu sigurni da su Burke i Rigali Svetoj Stolici prosljeđivali baš sve slučajeve".

Burke je u SAD-u inače poznat po ekstremno konzervativnim stavovima, te po tome što je vrlo brzo nakon što je papa Franjo došao u Vatikan, ušao s njim u sukob. Optuživao je papu da želi nauk Crkve prilagoditi sve sekulariziranijem društvu. Crkvu s novim papom nazvao je "brodom bez kormilara". Bio je jako oštar, prigovarali su Burkeu da riskira raskol u Katoličkoj crkvi, jako je loše sjelo mnogima to što je tražio uskraćivanje sakramenata političarima katolicima koji se zalažu za slobodan izbor u vezi pobačaja.

Riječ je o predstavniku katolički apsolutno najkonzervativnijih krugova u SAD-u, pa i u svijetu. I tako se došlo do toga da ga je 8. studenog 2014. papa Franjo formalno unaprijedio s mjesta prefekta apostolske signature u naslov kojim ga TradFest i Vigilare sada časte.

Međutim, riječ je o čisto ceremonijalnoj dužnosti, pa se zato potez smatra degradacijom kardinala Burkea. Osim krajnje konzervativnih pristupa pitanjima braka, pobačaja, seksualnim manjinama i sličnom, Burke je nebrojeno puta uzburkao javnost tvrdnjama da dopuštanje djevojčicama da pomažu svećenicima u liturgiji pridonosi sve manjem broju svećenika u Crkvi. Nazvao je to "radikalnim feminizmom" u Crkvi. U jednom intervjuu nedavno je izjednačio život homoseksualaca ili razvedenih sa životom ubojica. Uopće, otkako je papa Franjo postao prvi biskup Rimokatoličke crkve, kardinal Burke tvrdi da je Crkva postala "feminizirana". S druge strane, kad bi Burke kritizirao svećenike pedofile, činio je to načelno, optužujući za njihovu pojavu "radikalne feministe".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.