Voices
551 prikaza

Pravi spektakl: Počinje Zlatna igla!

Zlatna igla
1/9
PROMO
Malo tko se danas može pohvaliti događanjem koje održava svoju tradiciju od 30-ih godina prošlog stoljeća kao što je to modna manifestacija Zlatna igla

Modni dizajneri, frizeri, zlatari, postolari – svi su u jeku priprema za nadolazeću 83. Zlatnu iglu u organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba. Najdugovječnija modna revija održat će se 17.listopada u 20:00 sati u studiju HRT-a Anton Marti, a prenosit će se na prvom programu.

Nakon prošlogodišnje cvjetne revije, ovogodišnja Zlatna igla bit će okupana, kako joj i sam naziv kaže – zlatom. Posjetitelje, ali i pratitelje pred malim ekranima očekuje pravi spektakl jer će po prvi puta u samostalnom izdanju izaći zlatari. Modeli će nositi poseban nakit ručno izrađen, a jedni od njih bit će i zlataru s dugogodišnjom tradicijom Zlatarna Štef i Zlatar filigran Pavlović koji će predstaviti unikatni nakit. Ručno izradjeni ženki prsten po narudžbi od bijelog zlata 14 kt sa ugrađenim dijamantima i plavim safirom. Unikatni predmet i dizajn predstavit će na ovogodišnjoj Zlatnoj igli.

Zlatna igla | Author: PROMO PROMO
Malo tko se danas može pohvaliti događanjem koje održava svoju tradiciju od 30-ih godina prošlog stoljeća kao što je to modna manifestacija Zlatna igla koja već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn.” – kazao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

To isto obećavaju i neki od najdugovječnijih modnih kreatora, koji iz generacije u generaciju prenose svoj modni izričaj.

Svoje kreacije predstavit će modni salon Dora tradicijski i obiteljski obrt koji se već 32 godine bavi kreiranjem i proizvodnjom ženske odjeće. Prepoznatljiv je po svojim ženstvenim modelima i vrhunskoj izradi. Svi modeli su ručno rađeni od najboljih prirodnih materijala u malim serijama ili su unikatni. Salon, u kojem se ujedno sve i proizvodi, smješten je na Gornjem gradu, odmah uz Kamenita vrata.

„Za 83. Zlatnu iglu pripremili smo mini kolekciju unikatnih balonera i kaputa, koji su i inače naša specijalnost.  Svi modeli su napravljeni od kvalitetnih materijala, ženstvenog su kroja i jednostavnih linija. Bezvremenski stil naših kaputa i ovoga puta smo obogatili različitim dezenima, bojama i uzorcima koji svaki komad čine originalnim.“– ističe dizajnerica Dora Rubić.

Poznati dizajner Igor Galaš ove će se godine predstaviti  s pobjedničkom i proširenom kolekcijom s ovogodisnjeg natjecanja Etno kreacije Hrvatske na kojoj je predstavio kolekciju na temu Čuvara Kristova groba iz Vrlučkog kraja. 

„Kolekcija je protkana urbanim nosivim stilom sa obiljezjima etno elemenata... uvijek prisutno pletivo krupnog boda i avangardni krojni djelovi zaokruzeni su i ovog puta u potpunu cjelinu sa oglavljima stalnog suradnika frizera Maria Treščeca koji se uvijek brine za oglavlja i povezuje ih sa kolekcijom da cine potpunu cjelinu.“- izjavio je Igor Galaš. 

Zlatna igla | Author: PROMO PROMO
Svoju će kolekciju tako predstaviti Stolnik, koju potpisuje dizajnerica Lidija Skočibušić, prikazan je prijelaz strogih geometrijskih motiva i oblika u amorfne i ne strogo definirane, prvo što se tiče samih tkanina, a zatim i krojeva i formi. Tako prugaste tkanine u izvedbi strogo definiranih odjevnih predmeta pomalo zamjenjuju tkanine cvjetnih nedefiniranih motiva u ležernijim krojnim izvedbama.

„Također, kolekcija donosi i ideju odjevnih predmeta čiji se konačni izgled može mijenjati pomoću patentnih zatvarača. Modeli unutar kolekcije funkcioniraju za razne prigode tijekom cijelog dana, korišteni su vuneni štofovi, pamučni keperi, tkanine sa apreturama, svila i krzno, u crno-bijeloj varijanti, uz tamno plavu, ljubičastu te raznobojne šarene tkanine.“- izjavila je dizajnerica Lidija Skočibušić.

Na 83. Zlatnoj igli sudjeluju: Mustre modna manufaktura, Stolnik, Modni salon Dora,  Obrt za dizajn Kad-tad, modna dizajnerica Iva Karačić , Nit by Ana Žarković,  Krojački obrt Jura, sekcija zlatara Udruženja obrtnika grada Zagreba, DNK Nada Došen; AJD' sign by Antonia Jakšić Dorotić, Gala, Muška moda Šabić, modni dizajner i samostalni umjetnik Igor Galaš, Otvoreni atelijer Milena- modni dizajner Milena Rogulj, Modni krznarski salon Gordan Dvoravić, XD Xenia design.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.