Znanost
4136 prikaza

5 znanstvenika-monstruma: Sakatili ljude, ubijali...

Eksperiment na ljudima
Youtube
Od tvorca nuklerane bombe Oppenheimera, zloglasnog dr. Mengelea i Raschera koji su sakatili u konclogorima, otkrijte priče o pet brutalnih znanstvenika kroz povijest.

Tijekom povijesti, brojni su znanstvenici zadužili čovječanstvo svojim otkrićima, no ovo je priča o onima koji su pravdali razna sebična zlodjela svojom željom za znanjem ili su pak izumili ono što je nanijelo veliku štetu čovječanstvu. Otkrijte priče o top pet zlobnih znanstvenih umova:

1. Dr. Joseph Mengele (1911-1979)

Ovaj je zloglasni njemački liječnik za vrijeme nacističkog režima stekao nadimak anđeo smrti zbog svojih eksperimenata na ljudima u Auschwitzu i drugim koncentracijskim logorima. Nit vodilja njegovog rada je bila teza o superiornosti njemačke, arijevske rase, a Židove je doživljavao kao najveću prijetnju Nijemcima.

U koncentracijskim logorima koristio je ljude kao pokusne kuniće, tražeći način kako ih pretvoriti u Arijevce, odnosno kako genetskim inženjeringom stvarati Arijevce. Idealni su mu bili blizanci, jer bi na jednom radio pokuse, a drugi bi mu služio kao kontrolni primjer. Uštrcavao je ljudima boju u oči kako bi iz smeđih dobio njemački plave, amputirao udove i presađivao na druge ljude, obavljajući operacije u nesteriliziranim uvjetima, bez analgetika i na živo, a pacijenti su umirali u velikim mukama. Ubrizgavao im je otrovne supstance te je u svojim pokusima koristio čak 3000 blizanaca, od kojih je preživjelo samo 180.

Bavio se i umjetnom oplodnjom, testiranjem granica ljudske izdržljivosti smrzavajući pacijente, ostavljajući ih bez vode i hrane, vadeći im organe...

Nakon pada Njemačke, Mengele je uspio pobjeći saveznicima u Argentinu promjenom identiteta i izgleda plastičnim operacijama. Utopio se plivajući, a njegov identitet je potvrđen tek 1992. g.

Pogledajte video o njemu:

2. Dr. J. Robert Oppenheimer (1904-1967)

Vođa tajnog Projekta Manhattan odgovornog za proizvodnju i korištenje prve atomske bombe bio je genijalni nuklearni fizičar. Prije uključenja u projekt on je bio član svake komunističke organizacije na zapadnoj obali Amerike, što je i sam priznao. Iako je naknadno tvrdio da je sablažnjen razornim posljedicama svog djela, njegov je suradnik Victor Weisskopf izjavio: " On nije davao naredbe iz glavnog ureda, već je bio uključen u svaki dijelić projekta, na svakom koraku. Bio je u laboratoriju i sobama za seminare, vođa svake nove ideje i poboljšavanja razornog efekta. Njegova prisutnost je bila svjesna i namjerna te je stvarao jedinstvenu atmosferu punu entuzijazma i izazova.

Pogledajte video-prilog o bacanju atomskih bombi na Hiroshimu i Nagasaki u kojima je direktno poginulo oko 100 tisuća ljudi, ali i brojni drugi kao žrtve radijacije:

3. Članovi Tuskegee istraživačke skupine 

Tijekom 40-godišnjeg postojanja PHS-a (američke Javne zdravstvene službe), članovi ove skupine proveli su eksperiment na 399 Afroamerikanaca s uznapredovalim stadijem sifilisa. Bit njihovog nehumanog istraživanja bila je prikupiti podatke o tijeku bolesti ako se ona ne liječi, premda je lijekova postojalo i oni su se mogli dati oboljelima. Oni su trpjeli iznimne bolove te su bili držani u laboratorijima bez njihovog pristanka, a istraživanje je zaustavljeno nakon što je 1972. g. izašlo u javnost. Ovakva rasistička politika je sama po sebi nečuvena, no još je gore što je Tuskeegee Institut osnovan od strane Koledža kojeg su većinom činili Afroamerikanci, a brojni ključni istražitelji u njemu su također bili crnci. To se smatra najsramotnijim, najdugotrajnijim i najgroznijim neterapeutskim medicinskim ekperimentom nad ljudskim bićima u medicinskoj povijesti.

Pogledajte video o eksperimentu:

4. Dr. Sigmund Rascher (1909-1945)

Rascher je bio poznati njemački znanstvenik koji je svoju "slavu" stekao u nacističkim logorima. Neki od njegovih poznatih eksperimenata na zatvorenicima su bili pothlađivanje do smrti ili simuliranje uvjeta na velikim nadmorskim visinama kako bi otkrio granice ljudske izdržljivosti, a preko 300 pacijenata zarazio je malarijom, odstranjivao im organe i slično. Procjenjuje se da je oko trećine njegovih pacijenata umrlo kroz dan-dva, dok su se neki mučili mjesecima. Osim toga, tvorac je i cijanida u kapsulama, što je ironično poslije postalo sredstvo samoubojstva njegovog voljenog prijatelja, Himmlera.

Uhićen je 1944. nakon što je otkriveno da je lagao vlasti kako je postao otac troje djece nakon što mu je supruga navršila 48 godina - no zapravo ih je kupio ili oteo. Ponovno je doveden u Dachau, ali ovog puta kao zatvorenik i umro je pred streljačkim vodom tri dana prije nego su američke trupe došle.

Pogledajte video u užasima u koncentracijskom logoru Dachau:

5. Shirō Ishii (1892-1959)

lIshii je bio japanski general i liječnik mikrobiolog koji je radio u Jedinici 731 - tajnoj postrojbi osnovanoj radi stvaranja biološkog oružja tijekom Drugog svjetskog rata. Sagradio je velik kompleks s više od 150 zgrada na preko šest kilometara kvadratnih, gdje je provodio svoje ozloglašene eksperimente. Neki od njegovih zločina su amputacije dijelova tijela i operacije na trudnicama koje su silovali on i njegovi suradnici, zaraza raznim bolestima i virusima poput antraksa, gonoreje i sifilisa zarobljenih vojnika, smrzavanja dijelova tijela živih pacijenata sve do stadija gangrene i smrti. Koristio je ljude i za testiranje granata te streljiva kako bi utvrdio njihovu razornost, izlagao ih radioaktivnim zrakama, izgladnjivao, palio i pokapao žive...

Nakon pada Japana, Amerikanci su mu dali imunitet te nije proveo ni dana u zatvoru, a pretpostavlja se kako je razlog za to njihova korist, odnosno vrijedne informacije o biološkom oružju koje im je predao.

Pogledajte video o njemu:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.