Znanost
10169 prikaza

Bliži se prva transplantacija glave u povijesti

Sergio Canavero
REUTERS
Jedna od ključnih stvari bila je omogućiti pacijentu da živi nakon što mu odstrane glavu

Talijanski neurokirurg dr. Sergio Canavero 2017. godine bit će spreman za prvi pokušaj presađivanja ljudske glave! 

Takvu ideju iznio je već prije dvije godine, a ovih je dana predstavio kako će operacija biti izvedena. 

Tim zahvatom želi, kako donosi New Scientist, produžiti život ljudi, koji imaju bolesti živčanog i mišićnog sustava, kao i onih koji boluju od raka. 

Prepreke koje su ga do sada sprječavale da ovakvu transplantaciju već obavi sada su svladane, tvrdi Canavero. 

Sergio Canavero | Author: REUTERS REUTERS
Njegov pacijent bit će Rus Valerij Spiridonov, koji boluje od genetske bolesti zbog koje su mu mišići atrofirali i dobrovoljno je pristao na ovu operaciju.

Canavero je ovih dana predstavio virtualni sustav i prikazao proces pripreme pacijenta za ovaj zahvat.

Canavero navodi kako bi ovakva transplantacija u budućnosti mogla pacijentima koji su nepokretni od vrata na niže dati novu priliku za život.

Stavljanje glave na tuđe tijelo može uzrokovati razne psihološke reakcije, pa zato, objašnjava Canavero, pacijenta treba pripremiti na operaciju u virtualnoj stvarnosti. Tom je prilikom predstavio i poseban skalpel kojom će izvesti operaciju.

Taj skalpel pravi rezove od jednog mikrometra, odnosno milijuntog dijela metra, što znači da bi ovo mogla biti najpreciznija operacija ikad izvedena.

Canavero je u siječnju s kineskim kolegama izveo uspješnu operaciju transplantacije glave majmuna. Majmun je nakon operacije živio samo 20 sati, jer mu nakon operacije nisu spojili glavu na leđnu moždinu, već su samo htjeli pokazati da je moguće da pacijent koji je spojen na dotok krvi može živjeti nakon što mu se odstrani glava.

Prvi pokušaj presađivanja glave izveo je ruski kirurg Vladimir Demiklov 1954. godine. Glavu šteneta i prednje šape transplantirao je na većeg psa. Napravio je to nekoliko puta, ali psi su živjeli samo između dva do šest dana. 

Prvi uspješni pokušaj transplantacije glave zabilježen je 1970. godine. Tada je tim na čelu s Robertom Whiteom s medicinskog sveučilišta u Clevelendu zamijenio glavu majmuna. 

No, nije mu pošlo za rukom spojiti ju na leđnu moždinu tako da je majmun bio paraliziran, nije mogao pomicati tijelo, a disao je uz pomoć aparata. Nakon devet dana, majmun je uginuo jer mu je imunološki sustav odbacio presađenu glavu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.