Znanost
2523 prikaza

Bog je pogriješio - ženama ne trebaju menstruacije

Mjesečnica
1/3
Getty images
Stručnjaci za reprodukciju i planiranje trudnoće smatraju da mnogim ženama mjesečnice uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme

Za dio žena je to konačno oslobađanje od nesnosnih bolova i depresije. Za druge je to oslobađanje od užasavajućeg osjećaja da im hitno treba tampon, a zaboravile su ga kod kuće. 

Naravno, riječ je o mjesečnici. I dok novi val radikalnih feministkinja poziva žene da ju prihvate kao nešto normalno i da se prestanu sramiti ove prirodne pojave, i sama ideja da postoje žene koje više ne žele imati mjesečnicu i traže načine da ju izbjegnu, može zvučati vrlo radikalno. 

Nepal Praznovjerje Life Tabu tema: Zbog menstruacije žene tjeraju iz kuće

No, nova generacija kontraceptivnih sredstava je tu. Oni ne samo da sprečavaju trudnoću, nego omogućuju ženama da ju potpuno zaustave ili barem skrate dane trajanja. A da ih žene sve više koriste govori i podatak o smanjenju prodaje tampona. Oko petine žena koriste kontraceptivne implantate da ne bi više krvarile. Mnoge koje koriste dugoročno kontracepcijske tablete postigle su isti učinak. 

A to nisu jedine dostupne metode i one ženama mogu drastično promijeniti život, piše Guardian ovih dana.  

Nepostojanje mjesečnice ne stvara nikakav 'gubitak'

"Počela sam uzimati tabletice samo zbog jednog razloga - da prestanem dobivati mjesečnicu. Godinama sam imala doista jake mjesečnice koje bi se znale produžiti i na osam tjedana. Zbog toga sam imala kroničnu anemiju i to je išlo tako daleko da sam imala snažni tinitus. Bez mjesečnice sam se preporodila", priznaje 25-godišnja Jaimi Kendall. 

Nije jedina. Catriona Clarke, 25-godišnjakinja iz Cambridgea oduševila se kad je shvatila da može zaustaviti mjesečnicu zahvaljujući kontracepcijskim pilulama:

"Moje mjesečnice nisu  bile tako strašne, ali osjećaj pogubljenosti je bio neugodan", kaže ona.

Žena s grčevima na dvosjedu Čekanje na pomoć Life Menstrualna bol loša je kao i srčani udar - zašto za nju nema terapije?

Ukratko - treba ukloniti stigmu zbog uobičajene tjelesne funkcije. Prijedlozi za ukidanje poreza na tampone, distribuciju besplatnih higijenskih proizvoda, bolje obrazovanje dječaka i djevojčica, te uvođenje menstrualnog dopusta su pozitivni pomaci prema osiguravanju da se žene ne srame svojih mjesečnica. No shvaćanje mjesečnice kao osnovnog tjelesnog ritma - nešto što svaka žena treba podnijeti ili čak slaviti svaki mjesec - tek je jedna strana priče. 

Druga strana je činjenica da one donose nekima neizdrživu bol, osjećaj nadutosti, promjene na koži i drastične promjene raspoloženja. Mnoge žene osjećaju se zarobljene u ciklusima koji mogu biti vrlo nepredvidljivi i neugodni.  

Mjesečnica je proces kojim tijelo izbacuje sluznicu maternice i neoplođeno jajašce, a izazvano je promjenom razine hormona estrogena i progesterona. Nepostojanje mjesečnice ne stvara nikakav 'gubitak' niti je to 'potrebno čišćenje tijela'. 

Dapače, mjesečnica može pogoršati fizičke i mentalne sposobnosti žene i izazvati mnoge zdravstvene probleme, uključujući i endometriozu i depresiju, a vrlo je problematična i uznemirujuća za osobe s tzv. rodnom disforijom.

Prema nedavnom istraživanju koje je provedeno među 7.500 žena u Engleskoj, polovica osoba u dobi od 16 do 64 godine potvrdile su da su imale menstrualne probleme tijekom prethodne godine, a taj postotak je porastao čak do 75 posto u dobnoj populaciji ispitanica između 16 i 24 godine. 

Dr. Jane Thomas, ginekologinja u sveučilišnoj bolnici Homerton u Londonu kaže da toliki broj mjesečnica u žena je fenomen modernog doba. Povijesno gledano - žene su tijekom života imale mnogo manje mjesečnica jer su imale mnogo djece i većinu vremena su bile ili u drugom stanju ili su dojile što bi odgodilo mjesečnice. 

Jedna od većih Božjih dizajnerskih pogrešaka

Drugim riječima, ako žene ne žele imati mjesečnicu, postoji li neki drugi medicinski razlog zbog kojeg bi ju trebale imati? Mnogi se iznenade kad saznaju da je kratki odgovor - ne.

Dok Thomas primjećuje da su redovite mjesečnice znak dobrog zdravlja, dr. Anne Connolly, kliničarka i voditeljica odjela ženskog zdravlja na Royal Collegeu, kaže da od mjesečnice nema nikakve koristi za žensko zdravlje: 

"Od ukupnog broja žena, njih 99 posto uopće ne treba mjesečnicu", tvrdi liječnica.

Radnice Drugotne Ekonomix Još postoje poslovi koje žene, po zakonu, ne smiju raditi

Judith Stephenson, iz Margaret Pyke odbora za kontrolu rađanja i profesorica seksualnog i reproduktivnog zdravlja  na Sveučilištu u Londonu kaže isto:

"Izgleda da je mjesečnica jedna od većih Božjih dizajnerskih pogrešaka. Uopće nije korisno imati mjesečnice i zapravo - ako ih nemate - jedna od najvećih prednosti bila bi smanjenje broja anemičnih žena zbog nedostatka željeza."

Mogućnost da se prekine s mjesečnicama u osnovi je hormonskih kontracepcijskih terapija koje koriste sintetičke verzije hormona estrogena i progesterona kako bi mogli ometati menstrualne cikluse.

Time se sprečava trudnoća - što znači da odluka o zaustavljanju krvarenja nije kompatibilna s pokušajima da se ostane u drugom stanju i rodi dijete. Osim toga, ovakva kontracepcija zaustavlja i nagla krvarenja. 

Mnogo novih načina kontracepcije uključuje implantate ili injekcije, intrauterini sustav kao što je hormonska spirala ili "mini" pilula s gestagenima - dizajnirani su da se uzimaju kontinuirano, što znači da mnoge žene mogu bez problema proživjeti mjesece i godine bez ijedne mjesečnice.

Firule #PrekinimoŠutnju Top News Užasi u rađaonama: "Danas ćeš roditi milom ili silom!"

Koristi mogu biti bezbrojne, od uštede novca za kupovanje tampona ili uložaka, do ublažavanja zdravstvenih problema uključujući sindrom policističnih jajnika (PCOS), u kojem postoji opasnost od stvaranja problematičnih stanica u sluznici maternice. 

Kombinirana pilula može se uzimati bez pauze

Dok redovite mjesečnice sprječavaju ovo nakupljanje, i stoga mogu biti korisna u ovim slučajevima, isti učinak stvaraju i hormonska kontraceptivna sredstva unatoč tomu što zaustavljaju mjesečnice, jer  za to stanje, također su hormonska kontracepcijska sredstva, čak i ako zaustavljaju periode, jer zadržavaju normalnu debljinu sluznice maternice.

Ideja da je krvarenje neophodno potaknuta je desetljećima starim savjetima da žene koje uzimaju pilule moraju pauzirati terapiju jedan tjedan u mjesecu. To bi rezultiralo lažnim mjesečnicama što bi pak stvaralo privid reguliranja perioda iako to doista nije bilo tako. 

Neki tvrde da su pak tvorci pilule na taj način podilazili katoličkoj crkvi kako bi terapija bila i njima prihvatljiva, a drugi tvrde da je to uglavnom bila praksa da se žene uvjeri kako nisu trudne i da im se pruži odmor od visokih doza hormona.  

Stručnjaci kažu da žene danas uzimaju ovu sedmodnevnu pauzu kao ovisnost o starim praksama iako su u međuvremenu pilule značajno napredovale i promijenile način djelovanja. Kad je u siječnju londonski Fakultet za seksualno i reproduktivno zdravlje ažurirao svoje smjernice kako bi jasno stavio do znanja da nema zdravstvenih koristi od pauziranja, mnoge žene koje su koristile staromodni način primjene kontracepcije, osjećale su se prevarenima jer im se govorilo da imaju mjesečnice koje to nisu bile. 

Chhaupadi HOROR Life Žene tjeraju iz kuće jer su dobile menstruaciju

Thomas kaže da su liječnici godinama znali da se kombinirana pilula može uzimati bez pauze ali mnoge žene s kojima su razgovarali rekle su da nisu o tome imale pojma dok nisu pročitale ažurirane smjernice. Za 27-godišnju Cinziu DuBois iz Edinburgha ova spoznaja je bila od životnog značaja. Naime, često puta kad bi jednom mjesečno prestala uzimati kontracepcijske tablete na sedam dana, pomišljala bi na samoubojstvo:

"Pokušala sam se ubiti četiri puta, tako da to nije mala stvar", kaže ona. "Svakog mjeseca sam morala prolaziti kroz ovu fazu i to je bilo strašno i za mene i za mog partnera. morati prolaziti kroz ovo i za mene i za partnera." Budući da je prestala pauzirati od tada, kako kaže više nije imala takvih poriva:

"Od tada nisam imala ni jednu samoubilačku epizodu i otkrila sam da su moje teške depresije mnogo rjeđe nego li su bile s pauziranjem. Imam ih ali nisu toliko ekstremne”, kaže ona.

Za više od 3 milijuna žena koje koriste kombiniranu pilulu u Engleskoj, objava FSRH-a im je omogućila da više nemaju mjesečna krvarenja. No, svatko se ne slaže s tom idejom. Holly Grigg-Spall, autorica knjige 'Sweetening the Pill: ili kako smo se spojili na hormonsku kontrolu rađanja', kaže da, iako razumije zašto neke žene ne žele krvariti, postoje ograničena istraživanja o dugoročnom utjecaju kontinuiranog uzimanja kombinirane pilule. Reći ženama da mogu zaustaviti svoje mjesečnice bez da im pruže sve informacije, to bi moglo pojačati tabue oko krvarenja, kaže ona. 

Sheikha Mozah Ekstremno bogate Ekonomix 12 najbogatijih žena svijeta - što rade i kako izgledaju

"To je zapravo samo ekstremni način da se ženama kaže - 'zatajite da imate mjesečnicu, ne pričajte o tome, nemojte da vas po hodu otkriju da imate tampon, vaš dečko ne želi znati ništa o vašim mjesečnicama'". 

Zahvaljujući kontracepcijskom implantatu više ne krvari

Neki pak tvrde da je menstruacija znak da žena nije u drugom stanju. No Thomas kaže da je jedina potvrda da žena nije u drugom stanju - test na trudnoću: 
"Definitivno možete krvariti i biti trudni. Stoga izostanak ili prestanak uzimanja pilule nije nikakvo jamstvo da ste u drugom stanju." 

Stručnjaci također naglašavaju da razdoblja prekida kontracepcije neće utjecati na buduću plodnost. 

"Kad prestanete uzimati hormone, oni se vrlo brzo ispiru iz vašeg sustava, a vaše mjesečnice će se vratiti u istom omjeru i istog intenziteta kao što su bile prije uzimanja pilule", kaže Connolly.  

Međutim, kontracepcijska sredstva različito utječu na krvarenja i s nekima ih je lakše zaustaviti. Većina žena koje uzimaju pilule koje sadrže sintetske inačice i estrogena i progesterona mogu postići takav rezultat, ali je manje predvidljivo za neke metode koje sadrže samo sintetski progesteron.

Neke žene imaju krvarenje koje je regularno, nepravilno ili dugotrajno iako je često puta sasvim malo. Pitanje je metode. Oko 20 posto žena na kontracepcijskom implantatu više ne krvari, u usporedbi s 68 posto onih koje primaju injekciju barem dvije godine.  (iako često svjetlo); razlikuje se između metoda. Oko 20% žena na kontracepcijskom implantatu više ne krvari, u usporedbi sa 68% na injekciji u dvije godine uporabe.

Neke žene također ne žele koristiti hormonske kontraceptive, jer mogu donijeti neželjene nuspojave kao što su variranja u težini i raspoloženju. Neke metode također mogu neznatno povećati rizik od određenih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke - iako smanjuju rizik od drugih, uključujući i rak maternice.

Thomas se slaže da je potrebno više istraživanja o dugoročnim učincima uzimanja hormonske kontracepcije. Međutim, ona i drugi stručnjaci kažu da bi trebala postojati veća svijest o prednostima kontracepcijskih sredstava osim sprečavanja trudnoće, a to su od problema s aknama do ublažavanja predmenstrualnih simptoma. 

Žene u Indiji žrtve napada kiselinom Stravično kažnjavanje Life Ne žele se udati, pa im lica spaljuju kiselinom

Stephenson kaže da je mogućnost održavanja mjesečnica već obrađena u konzultacijama o izboru kontracepcije, ali o njima treba govoriti opširnije. "To je sasvim razumna rasprava sama po sebi", kaže ona. Ranije ove godine, ona je lansirala ContraceptionChoices.org , web stranicu koja ženama preporučuje mogućnosti kontracepcije na temelju onoga što je njima prioritet, pa i ako im je važno samo da nemaju mjesečnicu.  

Neke to rade, neke ne, ali svaka žena ima svoj razlog ili više njih. No, najvažnije je da im se pruži mogućnost izbora. Sophie, 24-godišnjakinja iz Glasgowa, više ne krvari zahvaljujući kontracepcijskom implantatu i kaže da je to pridonijelo njezinom mentalnom zdravlju i da je sad mnogo sretnija osoba. 

"Nije dovoljno jak argument - to je prirodno. Iako je prirodno, ne znači da moramo svi prolaziti kroz isto iskustvo. Različite stvari odgovaraju različitim ljudima i zato je za mene ova kontracepcija fantastična", kaže ona.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 08:17 21.Srpanj 2019.

    Samo debil može tvrditi da je bog dao ženama mjesečnicu

  • Avatar Huntilenna
    Huntilenna 01:34 20.Srpanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com