Znanost
9260 prikaza

Čudni tragovi na dnu plave rupe - ne zna im se porijeklo

Velika plava rupa
1/2
Screenshot/Youtube
Krajem prošle godine istraživači su obavili 20 zarona i kreirali 3D mapu te rupe

Misteriozni tragovi pronađeni su na dnu Velike Plave rupe na obali Belizea. Mali atol, u sklopu Koraljnog grebena Belizea je udaljen 100 km od kopna i grada Belize City. Rupa je kružnog oblika promjera preko 300 metara a duboka je 125 metara.

U ekspediciji održanoj u prosincu prošle godine tim istraživača uključujući Richarda Bransona i Fabiena Cousteau, unuka istraživača Jacquesa Cousteau, sudjelovali su u ovoj misiji i spustili se na dno rupe koja je zbog svoje dubine pravo čudo prirode, i nedovoljno istražena, piše Newsweek. 

Formirana je kao vapnenački špiljski sustav u posljednjem glacijalnom razdoblju kada je razina mora bila znatno niža. Kada se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio. Krajem prošle godine istraživači su obavili 20 zarona i kreirali 3D mapu te rupe, a svoj su pothvat prenosili uživo na Discovery Channelu.

Uz Bransona i Cousteau u dubine se spustila i Erika Bergman koja je upravljala podmornicom. 

"Bilo je to jako uzbudljivo iskustvo, jer se taj dio nije nikada prije mapirao, niti se ikada prije mogao vidjeti", rekla je govoreći o onome što je mogla vidjeti na dubini ove rupe. 

Ocean oko njih bio je potpuno taman i mračan, a uz pomoć sofisticiranih uređaja na podmornici mogli su vidjeti sve te inače nevidljive formacije. 

"Možete biti udaljeni 20 ili 30 metara od stalaktita ili komada nekog zida i vidjeti svaki detalj, čak i bolje nego što bi to mogli golim okom", naglašava. 

Pronašli su i neke tragove na dnu, čije su izvori "otvoreni za tumačenje", naglašava Bergman.

Istraživači bi uskoro trebali završiti 3D sonarnu mapu cijele rupe. 

U postu na blogu Aquatica Submarines koji su bili uključeni u ekspediciju piše kako "pogled na rupu uz pomoć skenera i karte zapravo poboljšava ostale prikupljene podatke iz Velike Plave rupe. Nakon njihove obrade podaci će se podijeliti sa vlastima Belizea i znanstvenom zajednicom i bit će to naslijeđe ove ekspedicije".

Uz te neidentificirane tragove koje su pronašli, na dnu Velike Plave rupe pronašli su ii mnogo plastičnih boca. Tako je u svom postu Branson napisao:

"Misteriozna čudovišta iz dubina? Prava čudovišta koja prijete oceanu su klimatske promjene i plastika. Nažalost vidjeli smo plastične boce na dnu rupe, što je prava pošast naših oceana. Svi se trebamo riješiti plastike, i smanjiti njezinu upotrebu".

Dokumentarac koji se bavi ovim zaronom INE Entertainment će objaviti ovog proljeća.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:09 08.Ožujak 2019.

    lijepo izgleda