Znanost
34229 prikaza

Čudotvorni napitak pomaže kod dijabetesa, glavobolje...

Jabučni ocat i jabuke na stolu
Thinkstock
Nekad su ga naši preci koristili čak i za liječenje kuge, a bio je popularan i kao osvježavajuće piće

Pripravci narodne medicine imaju odgovore na sva pitanja, mogu izliječiti sve bolesti, a u posljednje vrijeme opet su u trendu, posebno na društvenim mrežama. Posebno popularan je jabučni ocat, koji može poslužiti za liječenje svega, barem tako kažu, od glavobolje do skidanja suvišnih kilograma. 

Prije naših dana, u drevno vrijeme, ocat se koristio za liječenje mnogih bolesti. Tako ga je i u nekoliko primjera grčki liječnik Hipokrat preporučio za liječenje kašlja i prehlade, a talijanski liječnik Tommaso Del Garbo tijekom epidemije kuge 1348. godine njime je prao svoje ruke, lice i usta kako bi spriječio zarazu, piše BBC. 

Ocat sa vodom bio je pravo osvježavajuće piće još iz doba rimskih vojnika do godina modernih atleta koji ga piju kako bi utažili svoju žeđ. Legendi ima i još, pa će tako mnogi reći kako će jabučni ocat pomoći ako bolujete od dijabetesa, spriječiti pojavu refluksa, nadutosti i plinova, a između ostalog i očistiti organizam od toksina. 

Zadar ASFALT ILI ZELENILO Znanost Život u prirodi, gradu ili pored mora - gdje se duže živi

No najuvjerljiviji dokazi zdravstvenih prednosti octa dolaze upravo iz testiranja koje je uključivalo jabučni ocat, pa je tako jedna studija pokazala kako on može poboljšati razinu glukoze u krvi kod ljudi koji su otporni na inzulin. Konzumacija octa, malo više od jedne žličice 30 do 60 minuta nakon obroka, smanjilo je razinu šećera u krvi. Rezultati su se pokazali dobrima, no samo na primjeru 11 predijabetičara.

Druga studija provedena na pretilim odraslima pokazala je značajno smanjenje kilograma, masnoće i triglicerida. Istraživanje je provedeno nad 155 pretilih Japanaca koji su dobivali različite količine octa ili placebo. 

Pozitivni rezultati studije kod onih pacijenata koji su dobivali 15 ili 30 mililitara jabučnog octa dnevno, ohrabruju, no potrebna je njihova potvrda u istraživanju na većem broju ispitanika. Studije provedene nad životinjama, većinom štakorima, pokazuju kako ocat potencijalno može smanjiti krvni tlak. Ti će rezultati pomoći i zbog istraživanja na ljudima, no na temelju takvih istraživanja teško je donositi službene zaključke koji se mogu primijeniti na ljudima. 

I dok se još službene potvrde za dobrobit octa na ljudsko zdravlje očekuju, važno je napomenuti kako zapravo dokaza koji pokazuju suprotno, da jabučni ocat nije dobar, nema. Ako ga ne pijete u velikim količinama, posebno onog koje koristite za čišćenje, ili ga utrljavate u oči, s njim problema nećete imati, a čini se vašem zdravlju učinit će samo dobro.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 07:48 28.Rujan 2018.

    kako kome,meni osobno jako smeta,imam bolesna jetra od ljekova i nakon nekoliko kapi jabučnog octa u 1 dcl vode imam problem sa bolovima u želucu,najbolji lijek protiv šečera ,naročito tip 2 ,izbjegavati veču količinu kruha ,kolače ,voča,suhomesnate proizvode koji ,da ... prikaži još! bi što duže trajali imaju puno soli it.d.vježbati ,hodati ....

  • nelson 17:45 27.Rujan 2018.

    odlično