Znanost
1631 prikaza

Sin hrvatskih imigranata razbjesnio svijet: Za 5.000 % povisio cijenu lijeka za AIDS

Lijekovi u bolnici
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Proizvodnja ovog lijeka koji se koristi u liječenju AIDS-a košta samo jedan dolar

Direktor američke farmaceutske kompanije Turing Pharmaceuticals našla se na udaru žestokih kritika nakon što je odlučila cijenu lijeka Daraprim koji se koristi u liječenju AIDS-a podići za suludih 5.000 posto. Daraprim tako u Americi od sada umjesto 13.5 dolara košta 750 dolara.

Direktor Martin Shkreli, inače sin hrvaskih i albanskih imigranata čija je kompanija pravo na ovaj lijek kupila u kolovozu, rekao je da će tvrtka taj novac iskoristiti za istraživanje novih lijekova. 

Proizvodnja ove pilule košta samo jedan dolar, a Shkreli se obranio kako u tu cijenu ne ulaze troškovi marketinga, distribucije i sličnih stvari, čija je cijena, kako je rekao, u posljednjih godinu dana dramatično narasla.

"Morali smo početi zarađivati na ovom lijeku. Tvrtke koje su ga prodavale prije nas su ga praktički dijelile besplatno. Uostalom, ovo nije praksa koja se ne može vidjeti u farmaceutskoj industriji. Moderni lijekovi, poput onih za rak koštaju po sto tisuća dolara, a ponekad i pola milijuna. Daraprim je u odnosu na njih još uvijek podcijenjen", rekao je Shkreli.

Shkreli se na Twitteru posvađao s brojnim korisnicima i novinarima, a jednog je nazvao budalom. Na pitanje kako može spavati nakon ove odluke, Shkreli je odgovorio: "Popijem tabletu za spavanje."

Brojne zdravstvene institucije u Americi pozvale su kompaniju da razmisli o svojoj odluci.

"Ova cijena je neprihvatljiva za pacijente kojima je itekako potreban i neopravdana je za zdravstvni sustav", objavili su iz Zdravstvene komore.

Reagirala je čak i Hillary Clinton, koja je rekla da je potez kompanije nečuven, te da se protiv kompanija koje na ovako posebne lijekove dižu cijene 'do neba' trebaju poduzeti određene mjere, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.