Znanost
472 prikaza

Dosadno vam je? NASA će vas zaposliti na Marsu!

NASA-ini oglasi za posao
1/6
NASA
"Za putovanje na Mars trebamo puno ključnih stvari, a jedna od tih ključnih stvari si TI!"

"BUDI MARSOVAC!" tako, neobično slikovito za NASA-u, ova svemirska agencija poziva zainteresirane da postanu kolonizatori Marsa. "U budućnosti Mars će trebati sve vrste istraživača, poljoprivrednika, nadzornika, učitelja... a više od svega TEBE! Pridruži nam se na putovanju na Mars dok istražujemo robotima kako bismo jednog dana poslali ljude!"

NASA-ini oglasi za posao | Author: NASA NASA

NASA je za svoju akciju izradila niz postera koji prikazuju astronaute, točnije kolonizatore Marsa u svemirskim odijelima tijekom raznih faza i poslova kolonizacije. Posteri su izrađeni u retro stilu ZF-stripa i ilustracija ZF romana iz 50-ih ili 60-ih godina prošlog stoljeća. Prvi posteri izrađeni su još 2009. za potrebe izložbe u Kennedyjevu centru, ali su sad po prvi put javno dostupni.

"Penji se najvećim kanjonom u Sunčevom sustavu, Valles Marinerisom na Marsu, gdje možeš uhvatiti plavi zalazak u sumrak i vidjeti dva Marsova mjeseca, Fobos i Deimos, na noćnom nebu", stoji na NASA-inoj stranici. Poziv na kolonizaciju Marsa dakako da je prvenstveno popularizacijskog karaktera, jer se prva ljudska misija na taj planet planira tek 2030. godine.

Tako da bi prva selekcija kandidata za selekciju mogla uslijediti tek za koje desetljeće. Kampanja je, međutim, smišljena jako zgodno, u maniri turističkog poziva, u dijelu koji se tiče uzbuđenja i egzotičnih predjela, te poziva na mobilizaciju u stilu Uncle Samovog postera "I want You!" kojim je vojska SAD-a pozivala u oba svjetska rata.

NASA-ini oglasi za posao | Author: NASA NASA

"Nadaren si za vrtlarstvo? Onda je ovo za tebe. U svemiru možeš uzgajati paradaju, leću, grašak, rotkvicu, baš kao što bi to činio i u svom ljetnom vrtu", stoji u jednom od propagandnih blokova, očito i obrazovnog karaktera, jer u nastavku stoji da je poljoprivreda u svemiru bitna kako bi kolonizatori mogli preživjeti.

Za svakoga se nađe po nešto. Noćne ptice mogu računati na noćne radne smjene, na planetu na kojem mogu vidjeti tijekom jednog dana, ne po jedan izlazak i zalazak Fobosa, nego čak dva. Oglasi posebno pozivaju na učenje o Marsu i njegovim prirodnim satelitima, a svojevrsni poziv na obrazovanje je i "poziv" svima s posebnim talentima, bilo da se radi o nekome tko će u ekstremnim uvjetima Marsa jednog dana hitno popravljati antenu ili će graditi postaju na Fobosu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.