Znanost
1011 prikaza

Objavljene najbolje snimke Plutona dosad

NASA-ine fotografije Plutona
Youtube
NASA je ovaj vikend objavila detaljne snimke Plutona koje će biti od velike pomoći znanstvenicima

NASA je u subotu objavila novu seriju vrlo detaljnih snimaka patuljastog planeta Plutona vrlo visoke rezolucije nudeći znanstvenicima do sada neviđene podatke koje je prikupila sonda New Horizon.

"Ove nove snimke nam nude podrobne detalje o geološkom sastavu Plutona. Snimke u tako visokoj rezoluciji prikazuju raznolikost terena na planetu. Ono što možemo učiniti uz pomoć tih snimki sa znanstvenog stajališta, je naprosto nevjerojatno", kazao je Alen Stern, vodeći znanstvenik istraživačke misije.

Uz pomoć sonde New Horizon jasno se vide planine, krateri i izglačana ledna polja, kazao je John Grunsfeld, voditelj znanstvenog odjela NASA-e.

Sonda se najbliže približila Plutonu na 12.500 kilometara i prikupila gomile snimaka i drugih podataka, no zbog velike udaljenosti od Zemlje i skromnog prijenosnika na New Horizonu, slanje podataka teče vrlo sporo.

Svemirska sonda New Horizons koju je NASA lansirala 2006., približila se najviše Plutonu 14. srpnja, a pet mjeseci poslije ona nastavlja svoj put dublje u svemir. Sada se nalazi 167 kilometara od patuljastog planeta i oko 5,2 milijarde kilometara od Zemlje.

Pluton je otkriven 1930. Međunarodni astronomski savez oduzeo je 2006. Plutonu status planeta zbog njegovih malih dimenzija i sada je u skupini patuljastih planeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.