Znanost
354 prikaza

Einstein: Napravio sam što sam mogao...

Albert Einstein
Wikipedia
Ono što je Einstein izgovorio na samrtnoj postelji baca svjetlo na njegovu radnu etiku

"Napravio sam što sam mogao, a sada je vrijeme za poći. Učinit ću to elegantno", odgovorio je svojim liječnicima Albert Einstein samo nekoliko sati prije nego li je umro. "Oči je sklopio" u bolnici u Princetonu 1955. godine. 

Business Insider donosi osvrt na ono što je Einstein, ovaj najveći fizičar ikada, kojega je proslavila opća teorija relativnosti objavljena 1915. godine dok mu je Nobelova nagrada pripala 1921. godine, izgovorio na samrtnoj postelji, a što baca svjetlo na njegovu nevjerojatnu radnu etiku. 

Nešto ranije toga dana radio je na govoru koji je trebao dati izraelskoj televiziji. Pozlilo mu je, a je nacrt ponio sa sobom u bolnicu. Taj govor nikada nije završen. 

Trpeći nevjerojatne bolove, Einstein je radio posljednjih sedam godina svojega života. Nikada nije «spavao» na lovorikama. Davao se do posljednjeg atoma snage. Civilizaciji je, također, poručio: «Pokušaj ne biti uspješan, nego čovjek s vrijednostima».  

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.