Znanost
966 prikaza

Europska kemijska komisija: Boje s tetovaža mogući uzrok raka!

Djevojka na tetoviranju
Thinkstock
Znanstvenici tvrde da tetovaže mogu uzrokovati rak i mutacije, a neke boje su otrovnije od drugih

Zbog studija koje su otkrile razne štetne nuspojave, Europska agencija za kemikalije je odlučila istražiti zdravstvene poteškoće povezane s tetoviranjem. 

"Naše brige se temelje na nizu izvještaja koji sugeriraju da je zdravlje javnosti ugroženo zbog sastava tinte koja se koristi prilikom tetoviranja", rekli su iz agencije. 

Pojedini sastojci u boji izazivaju alergije i mogu imati kancerogene i mutagene učinke na ljude te negativno utjecati na plodnost. 

Ključni je problem što u Europskoj uniji ne postoji nikakva regulacija stoga se uvoze jeftine tinte iz Kine. No, sada su odlučni u nakani da zabrane sve štetne kemikalije koje otkriju. 

"Ako bude potrebno uvesti ograničenja, podnijet ćemo zahtjev unutar godinu dana kako bismo zabranili određene tvari",  naglasio je glasnogovornik agencije. 

Dosadašnje studije su povezale plavu, zelenu i ljubičastu tintu s pojavom granuloma – malim kvržicama na koži. U isto vrijeme, znanstvenici su otkrili da crvena boja uzrokuje dermatitis te oticanje i osjetljivost jer sadrži živin sulfid. 

Također, Nacionalna zdravstvena  služba je ukazala na štetnost crne i neutralne kane. Tamna vrsta kane za razliku od orginalne narančaste, može imati kemijsku boju koja je toliko snažna i otrovna pa ju je ilegalno koristiti na koži. 

"Ako primijetite trgovine ili štandove koji rade tetovaže u crnoj boji, nemojte ju napraviti. Možete dobiti ožiljak za cijeli život ili alergijsku reakciju opasnu po život", upozorila je Nacionalna zdravstvena služba. 

Agencija će se prilikom provođenja ove studije zamoliti javnost da sudjeluje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.