Znanost
1242 prikaza

Frankenštajnski zahvat: Prvo presađivanje glave najavljeno je za 2017. godinu

Liječnici na operaciji
Thinkstock
Ovaj zahvat, ako uopće bude izveden, koštat će astronomskih 7.5 milijuna funti

Talijanski neurokirurg dr. Sergio Canavero 2017. godine bit će spreman za prvi pokušaj presađivanja ljudske glave! Takvu ideju iznio je već prije dvije godine, a ovoga je lipnja planira predstaviti na godišnjoj konferenciji neurokirurga i ortopeda u SAD-u. 

Tim zahvatom želi, kako donosi New Scientist, produžiti život ljudi, koji imaju bolesti živčanog i mišićnog sustava, kao i onih koji boluju od raka. Prepreke koje su ga do sada sprječavale da ovakvu transplantaciju već obavi sada su svladane, tvrdi Canavero. 

Prvo presađivanje izvedeno je na psu

Jedna od najvećih bila je spajanje glave na leđnu moždinu, te sprječavanje da imunološki sustav odbaci glavu. No, je li društvo spremno za takvu operaciju? 

Prvi pokušaj presađivanja glave izveo je ruski kirurg Vladimir Demiklov 1954. godine. Glavu šteneta i prednje šape transplantirao je na većeg psa. Napravio je to nekoliko puta, ali psi su živjeli samo između dva do šest dana. 

Hrvatski stručnjaci skeptični prema ideji

Prvi uspješni pokušaj transplantacije glave zabilježen je 1970. godine. Tada je tim na čelu s Robertom Whiteom s medicinskog sveučilišta u Clevelendu zamijenio glavu majmuna. No, nije mu pošlo za rukom spojiti ju na leđnu moždinu tako da je majmun bio paraliziran, nije mogao pomicati tijelo, a disao je uz pomoć aparata. Nakon devet dana, majmun je uginuo jer mu je imunološki sustav odbacio presađenu glavu. 

"Mislim kako smo sada dosegnuli točku kada su tehnički uvjeti za ovaj postupak izvedivi", rekao je Canavero. 

Hrvatski stručnjaci ne vjeruju u uspjeh takvog zahvata.

Frankenštajnski zahvat ocijenjen kao neozbiljan

"Jedno je sigurno - ovakav frankenštajnski zahvat, ako tehnički i imunološki uspije, ostavit će bolesnika kvadriplegičnim. Na žalost, dr. Canavero, nema rješenje za kirurški tretman kvadriplegičnih bolesnika koji danas žive u ovakvom stanju kao posljedica visokog oštećenja kralježnične moždine, a u vijesti koja je objavljenja, to se najavljuje. Mislim da je ova njegova izjava neozbiljna, osobito glede uspješnog kirurškog spajanja kralježnične moždine", rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Vedran Deletis s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku.

Ako se dogodi, nastat će medicinska revolucija

Za dr. Darka Chudyja, pročelnika Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava najava takvog zahvata je "čista fantastika".

"Za mene je najavljeni zahvat čista fantastika, jer nikome do sada nije uspjelo premostiti ozljedu kralježnične moždine. Postoje naznake da je to uspjelo kod jednog pacijenta u Poljskoj, ali nije potvrđeno. Ako se to dogodi, bit će to prava revolucija u medicini i nova šansa za izlječenje mnogih, pa i glumca Christophera Reevea ", rekao je Chudy za Slobodnu Dalmaciju napominjući kako transplantacija glave nosi i niz etičkih dilema, te astronomsku cifru od 7.5 milijuna funti koliko bi zahvat navodno trebao koštati.

Više o kontroverznoj ideji pročitajte na New Scientistu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.