Znanost
1458 prikaza

Izumiru morski psi - treba ih prestati loviti

Morski pas
Getty images
Morski psi su posebno ranjive životinje i bore se za svoj oporavak

Više od polovice vrsta morskih pasa i raža u Sredozemnom moru ugroženo je i gotovo trećina njih lovi se do razine izumiranja, a to zabrinjavajuće stanje jasan je signal ukupnog propadanja Sredozemnog mora, čiji je divlji svijet desetkovan prekomjernim izlovom, stoji u novom izvješću Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Uoči Dana svjesnosti o morskim psima 14. srpnja, novo izvješće WWF-a "Morski psi u krizi: poziv na akciju za Mediteran" pokazuje da su neodrživ te ponekad nezakonit ribolov doveli u opasnost opstanak morskih pasa i raža u cijeloj regiji.

Tragedija broda Indianapolis Tropska mora Life Najgori napad morskih pasa u povijesti: Jeli su ih danima

Nedostatak upravljanja i provedbe, loše vođena tržišta te nedostatak podataka i znanja, situaciju čine još gorom, priopćila je u subotu WWF Adria.

"Morskim psima Mediterana prijeti izumiranje. Njihov nagli pad je najozbiljniji signal stanja našeg mora i rezultat je neodgovornih ribolovnih praksi, za što su odgovorne sve zemlje.

Morski psi su bili dio našeg mora i kulture tisućama godina. Ukoliko želimo osigurati njihovo postojanje u budućnosti, trebamo djelovati jako brzo", rekao je Danijel Kanski, voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Kao što je navedeno u izvješću, prelov je najveća prijetnja mediteranskim morskim psima i ražama, na što utječu sve vrste ribolova. Dvije mediteranske zemlje prednjače po ulovu morskih pasa: Libija (4.260 tona) i Tunis (4.161 tona).

Neke se vrste ciljano love te za njih postoji tržište, dok je veći dio uhvaćen kao prilov (neželjeni ulov) i bačen natrag u more kako bi uginuo. Više od 60 vrsta zabilježeno je u kočama, dok u nekim područjima morski psi i raže predstavljaju više od trećine ukupnog ulova parangala.

Scena iz filma Ralje Strah i histerija Life Četiri napada morskih pasa zbog kojih su nastale Ralje

Ogromne količine ulovljene su plutajućim mrežama koje su ilegalne, a kritično ugrožene velike bijele morske psine love se i plivaricama. Značajan dio ulova malih gospodarskih ribolova koji koriste mreže stajaćice također čine morski psi i raže.

Osim ribolova, druge prijetnje sve više pogoršavaju ukupno stanje morskih pasa na Mediteranu. Među njima je plastični otpad kojim se morski psi hrane zamjenjujući ga za hranu ili se pak u njega zapliću, što može uzrokovati smrt.

Nadalje, problem predstavljaju i prijevare: DNK testiranje pokazalo je da mnogi potrošači koji misle da jedu mediteransku sabljarku, zapravo jedu ilegalno meso morskog psa. To ima i zdravstvene rizike za potrošače zbog razine žive koja je daleko iznad sigurnih zakonskih ograničenja u nekim vrstama morskih pasa, navodi se u priopćenju.

Ilustracija napada morskog psa STRAŠNI NAPADI Life Morski psi na Jadranu: U 150 g. umrlo 11 kupača

Morski psi su posebno ranjive životinje i bore se za svoj oporavak. Sporo rastu, kasno sazrijevaju i nakon dugog razdoblja skotnosti daju malo mladih, što znači da prekomjerni ribolov može uništiti zalihe koje se onda ne mogu regenerirati. To je nešto što se događa diljem Mediterana i predstavlja veliki problem.

"Zaista nemamo vremena za gubljenje", dodao je Kanski. 

"Želimo surađivati s ribarima i vladama kako bismo poboljšali upravljanje našim krhkim morskim resursima i usvojili djelotvorna rješenja za zaustavljanje rasipne prakse neželjenog ulova morskih pasa."

Morski pas Opasna psina Life Pojeo ga morski pas, našli samo šaku, a tijelo nikad

WWF ističe niz rješenja koja ribari i tijela koja upravljaju ribarstvom trebaju uzeti u obzir; od izbjegavanja kritičnih staništa morskih pasa i raža (kao što su mrijestilišta) do korištenja prilagođene opreme kako bi se izbjegao prilov. Poboljšanje znanja o populacijama morskih pasa i raža te prikupljanje podataka o vrstama kojima se trguje bit će također važno za povećanje napora za očuvanje i osiguravanje pune transparentnosti i zakonitosti u sektoru ribarstva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 21:04 14.Srpanj 2019.

    Morski psi, krokodili i komarci su definitivno nepotrebna vrsta na zemlji.