Znanost
8725 prikaza

Jezero Potkova misteriozno ubija drveće - ali i ljude

Jezero Potkova u Kaliforniji
screenshot/youtube
Kalifornija je dom surfanja i sunca, ali i smrtonosnog jezera

Horseshoe Lake, koje je svoje ime dobilo zbog oblika koje nalikuje na potkovu, neobično je jezero koje se smjestilo na području Mammoth Lakesa u općini Mono u Kaliforniji.

Od svinja do studenog 1989. godine to je područje pogodio niz malih i ponavljajućih potresa, a podaci prikupljeni instrumentima su ukazivali na to da se mala masa magme diže kroz procijep ispod planine.

Što je ubilo drveće?

Tijekom idućih godina, radnici šumarske službe bespomoćno su promatrali kako na tom dijelu stabla neobjašnjivo odumiru, a nakon što su kao uzroke eliminirali sušenje te najezde insekta, potražili su eventualne geološke uvjete. 

Znanstvenici su otkrili da je korijenje stabla ubijeno iznimno visokim koncentracijama ugljičnog dioksida u tlu. Otkrili su kako je visoko koncentrirani ugljični dioksid u kombinaciji sa sumporovodikom ubio ne samo 170 hektara tamošnjih stabala, već da je i opasan za ljude.

Nedavna mjerenja pokazuju da je ukupna stopa emisije CO2 na planini Mammoth oko 300 tona na dan.

Toksičan koktel ubija i ljude

Godine 1998., 58-godišnji muškarac iz grada Torrancea, koji se bavio cross country skijanjem i planinarenjem prijavljen je kao nestao na području te je nekoliko sati kasnije pronađen i mrtav. Nakon što su isključeni potencijalni uzroci nasilnih i prirodnih smrti, nije preostalo ništa drugi nego ispitati je li količina ugljičnog dioksida postao opasna i za ljude. 

Mrtav čovjek u mrtvačnici | Author: Thinkstock Thinkstock
- Vjerujem da je smrt muškarca pronađena kraj Horseshoe jezera definitivan rezultat udisanja plina - izjavio je mrtvozornik iz Mono Countya.

Smrt u dva daha

No, to nije jedini smrtni slučaj - 2006. godine na istom je mjestu umrlo čak troje ljudi.

Pare koje potječu od vulkana uključuju potencijalno smrtonosne plinove koje im daju karakterističan miris trulih jaja. I ugljik dioksid i sumporovodik su gušći od zraka, oni imaju tendenciju da potonu i skupljaju se u udubljenjima gdje je vulkanska toplina otopila snijeg. 

Iako izdišemo ugljični dioksid te unosimo manju količinu (oko 0,03 posto) pri svakom udahu svježeg zraka, razina ugljičnog dioksida od samo 10 do 20 posto u našim plućima može biti smrtonosna. Sumporovodik je fatalan u još manjim količinama.

- U visokim koncentracijama, CO2 odstranjuje kisik iz pluća. Kod koncentracije od 70 do 80 posto, to se dogodi u samo dva daha - objašnjava Dave Hill za LA Times.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.