Znanost
14828 prikaza

Jeziva plaža leševa i jezero smrti u kojem se nitko ne kupa

Carcass Beach
Getty images
Posjetitelja je, navodno, jako malo jer je riječ o jednog gotovo postapokaliptičnoj sredini i okolišu

Bijele pješčane plaže lokacije imena "Carcass Beach" ("Plaža leševa") varljive su jer nije u pitanju pijesak nego samljevene kosti ptica i riba koje plaži daju tu specifičnu boju. Na jugu Kalifornije nalazi se Salton Sea kraj kojeg je plaža koja je poznata po tome što je prekrivena lešinama različitih faza propadanja i razgradnje. Iz pijeska i vire kosti nesretnih riba i ptica.

Carcass Beach i Salton Sea | Author: Wikipedia Wikipedia
Salton Sea je formiran još 1905. godine kada je je kanal za navodnjavanje iz rijeke Colorado puknuo uslijed oluje. Voda je u ovom slučaju varljiva jednako kao pijesak. Iako se radi neba čini plava i gotovo da poziva osobu da se okupa, zapravo je smeđ i muljav.

Razlog tome jest što jezero nema nikakav prirodni ili umjetni odvod/dovod, što znači da vode Saltona sadrže pesticide, gnojivo i sol iz okolne zemlje. Rezultat je stajaćica koja je 30 posto slanija od Pacifika i ne podržava preživljavanje živih bića. 

Carcass Beach i Salton Sea | Author: Wikipedia Wikipedia
Do toksične plaže i još toksičnijeg jezera najlakše je doći automobilom iz smjera San Diega, riječ je o dvosatnoj vožnji po opasnim, zavojitim cestama. Niti slučajno se ne valja kupati u jezeru.

Posjetitelja je, navodno, jako malo jer je riječ o jednog gotovo postapokaliptičnoj sredini i okolišu. Čak i kada "plažu" tražite na internetu, podataka nema mnogo, ali fotografije govore više od tisuću riječi.

Carcass Beach | Author: Getty images Getty images
Razmišljalo se svojedobno koji bi jezero povezao s oceanom, no situacija nije tako jednostavna, i ekolozi nisu bili oduševljeni tim prijedlogom. Jezero smrti i plaža leševa takvi će, izgleda i ostati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.