Znanost
9277 prikaza

Klinika za elitu: Uvoze dijelove tijela da izliječe Neymara

Neymar
1/4
REUTERS
U toj klinici se primjenjuju najsuvremenije medicinske metode, a pacijenti su im najskuplji sportaši današnjice

Nije obložen talijanskim mramorom, nije impozantna zgrada na 50 katova, niti svijetli u mraku. Potpuno je nevidljiva u impresivnoj vizuri Dohe.

Aspetar je bolnica. No, kad jednom uđete u zgradu, odmah će vam postati jasno da je sasvim drugi razlog zbog kojeg je ova zgrada posebna. U njoj se liječe vrhunski sportaši i rehabilitiraju od ozljeda.

Ovo je bolnica koja uvozi dijelove ljudskog tijela da bi se nad njima vršila vrhunska medicinska znanstvena istraživanja da bi se spoznaje primijenile u liječenju najboljih sportaša svijeta. Uostalom, tu su liječničku pomoć potražili i nogometaši Neymar, i Angel di Maria, i britanski atletičar Mo Farah, pa kineska nogometna zvijezda Yaya Toure, kao i britanski boksač Amir Khan i velški ragbijaš Sam Warburton, piše BBC.

Ono što je Nasin kontrolni centar za svemirske misije u Houstonu, to je Aspetar u za sportsku medicinu.

Neymar | Author: Facebook Facebook

Od otvaranja 2007. godine, cilj im je bio postati vodećim svjetskim liderom. Zalažući se da to postignu, zaposlili su neke od najvećih umova u znanosti o sportu.

Ponudili su im da rade na najmodernijim uređajima i osigurali resurse za izradu nove opreme u skladu s njihovim potrebama. Kirurzi zaposleni u Aspetar bolnici čak su sami dizajnirali i operacijske stolove.

Uveli su nove tehnologije - poput antigravitacijske staze za hodanje koja je prvi put razvijena u Nasi 90-ih godina. Ova sprava za trčanje podržava 90% tjelesne težine osobe i omogućava sportašima vježbanje čak i dok pate od bolova zbog povrede gležnja ili koljena, pomažući im da ostanu u kondiciji i tijekom oporavka.

Dom zdravlja Osobna ispovijest Life Liječnici koji odlaze iz Hrvatske: Mladi najbolji, humani...

Ostali dijelovi bolnice nalikuju studiju za kompjutorski dizajnirane fotografije u holivudskim blockbusterima. U jednoj od soba, primjerice, pacijenti izvode određene vježbe dok na sebi imaju desetke malih sfernih markera pričvršćenih za tijelo. Tako liječnici mogu stvoriti 3D kartu njihovih mišića i detaljno proučavati njihovu elastičnost, izdržljivost i snagu, a te podatke pohranjuju u kompjutor.

To je važno za procjenu rizika od potencijalnih ozljeda, ali i kao pomoć za buduće liječenje.

Nakon ozljede, podaci se upotrebljavaju da bi se mišićima vratila izvorna pokretljivost, a to se razlikuje od osobe do osobe. Podaci o tome kako su zglobovi izgledali prije oštećenja ključni su za oporavak.

Ova vrsta procjene posebno je popularna u nogometnim klubovima koji tako mogu poslati igrače na specijalni režim predsezonskih treninga ili pak za testiranje zdravlja prije potpisivanja ugovora. Nogometaši Paris St-Germaina redovni su posjetitelji ove bolnice.

Neymar | Author: Facebook Facebook

"Do dolaska u Aspetar nikada nisam bio u sobi koja mijenja nadmorsku visinu", rekao je igrač PSG-a, Argentinac Di Maria.

U objektu se naime nalazi 25 soba, od kojih svaka ima visinski prekidač kojim se može prilagoditi atmosfera koja simulira uvjete na visinama od 500 do 4.500 metara nadmorske visine. Koriste sustav filtracije za smanjenje koncentracije kisika u zraku.

Aspetarov 'visinski paviljon' ima strojeve za testiranje tijela u akciji, ali i nadziranje spavaonice za odmor. Otkucaji srca i krvni tlak mogu se nadzirati tijekom, prije i nakon aktivnosti, što specijalistima omogućuje promatranje mogućih zdravstvenih problema u različitim stanjima.

U isto vrijeme, stimulirajući tijelo da poveća proizvodnju crvenih krvnih stanica, ovaj odjeljak bolnice koristi se i za rehabilitaciju i za simuliranje visinskog treninga.

Floyd Mayweather Sport i zarada Ekonomix Na listi 100 najbogatijih sportaša nema nijedne žene

"Sportaši mogu provesti dva do tri dana ovdje u spavaonicama, koristeći svoje gadgete i gledajući televiziju, ali povezani su s elektrodama 24 sata dnevno", objašnjava vodič Aspetar.

Pod vodstvom svojih stručnjaka, Aspetar je također stvorio program gostujućeg kirurga kao postdiplomsko iskustvo za liječnike iz cijelog svijeta. Ali kako bi postali kirurzi za koljena, hrskavice ili ramena i dostigli Aspetarove razine izvrsnosti, liječnici su također trebali vježbati.

Godine 2016. otvoren je Centar za obuku sportske kirurgije, prvi na svijetu koji se specijalizirao za to područje. Kako bi usavršili svoje vještine, kirurzi ne koriste replike dijelova tijela, već "primjerke", kako ponosno objašnjava jedan od vodećih kirurga pokazujući na zamrzivač.

U visoko birokratskom procesu koji uključuje zajednički rad šest vladinih ministarstava, pravi dijelovi ljudskog tijela - uglavnom ramena, koljena, gležnjevi i torza – uvoze se u Aspetar, a najveći broj ljudskog materijala dolazi iz SAD-a.

U rehabilitacijskom centru, pored nogometaša koji izvod podvodne pokrete u bazenu, skijaši se testiraju na različitim strojevima s nagibom, dok košarkaši izvode skokove.

"Činjenica da su zajedno, da se gledaju kako se zajedno trude i trpe, to stvara posebnu energiju", kaže Barry White, bivši NBA košarkaš koji je sada kondicijski trener u bolnici.

Neymar | Author: Facebook Facebook
"Psihologija je od vitalne važnosti za prevladavanje straha od nove ozljede. Ali također je važno održavati tijelo i um u kondiciji, čak i kad ste ozlijeđeni. Zato koristimo podvodnu vježbu, masaže i tehnike koje omogućuju vježbanje ostatka tijela, štiteći ozlijeđenu zonu", objašnjava White.

Centar za rehabilitaciju izgrađen je u zakrivljenim linijama. Postoje različiti dijelovi, ali zidova nema, a umjesto ogledala je zamagljeno staklo. White je surađivao s arhitektima u odlučivanju o svim aspektima dizajna, od poda do plafona, svjetla, prozora, čak i biljaka.

"Nismo htjeli da ovo izgleda kao teretana, to je nešto sasvim drugo", kaže on.

Ali Aspetar nije smo liječenje i rad na prevenciji ozljeda, nego je važan aspekt i istraživanje. Otkako je 2007. objavljen prvi medicinski rad, ovdje objavljuju više od 150 recenziranih znanstvenih studija godišnje.

Konferencije, posjete i radionice odvijaju se tijekom cijele godine. Skupni podaci obrađuju se kako bi se uspostavili obrasci u raznim sportovima, od biciklizma do atletike, ragbija do nogometa, obuhvaćajući sve starosne dobi i spolove.

Neymar Brazilac Life Stručnjaci o Neymaru: Koji k**** je tom dečku?!

Ovdje se prikupljaju informacije o radu svakog specijaliziranog odjela, od stomatološkog koji može biti presudan dio liječenja ozljeda i često se zanemaruje, do Sportskog centra za bol.

"Čak ni u Europi nemaju ništa slično. Ovdje je doista sve što vrhunski sportaši mogu zatrebati", rekao je još jedan slavni Aspetarov pacijent, bivši veznjak Manchester Cityja, Yaya Toure.

Nakon operacije stopala, NBA igrač Joel Embiid letio je 12 sati kako bi iz SAD-a došao ovamo na liječenje. Njegov menadžer Brett Brown bio je impresioniran.

"To je baš holistički, a sve je dizajnirano za njegovo zdravlje: od procjene prehrane, do tretmana vezanih uz njegovo stopalo, pa sve do gustoće kostiju, masažne terapije i očekivane boli, edukacije o navikama spavanja, načina spavanja itd."

Nogometni tim Premier lige Tottenham Hotspur, reprezentacija Alžira, brazilska superzvijezda Neymar, atletičar Farah, boksač Khan i velški ragbi igrač Warburton također su došli na liječenje.

Neymar Muška igra Life Statistika ne laže - Bosanci najmanje glume ozljede

Više od 35.000 sportaša godišnje posjeti Aspetar. U 2014. godini prepoznat je kao Međunarodni istraživački centar za prevenciju ozljeda i zaštitu zdravlja sportaša. Fifa ga je proglasila medicinskim centrom izvrsnosti prije 10 godina.

Sportaši ovdje uče, dijele iskustva i liječe se. I vraćaju se. Čini se kao da je usmena predaja pomogla da Aspetar raste i nastavlja se razvijati.

"Najveća stvar u ovoj bolnici je to što dolazio iz različitih zemalja, s različitim metodama i različitog podrijetla. Svi smo ovdje zajednički radili na stvaranju nečeg novog, nečeg što prije nije postojalo u sportskoj medicini i sportskoj rehabilitaciji"; kaže White.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.