Znanost
251 prikaza

Vrhunski sportaši žive sedam godina dulje od 'običnih ljudi'

Usain Bolt
Press Association/PIXSELL
Rezultati ove studije idu u prilog dosadašnjim znanstvenim zaključcima po kojima sportske aktivnosti, uključujući i one kojima se bave vrhunski sportaši, produljuju životni vijek

Izgledi vrhunskih sportaša da dožive dulju životnu dob veći su nego kod ostatka populacije, pokazalo je istraživanje francuskih znanstvenika čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Sports Medicine. 

Istraživanjem koje je vodila znanstvenica Nacionalnog instituta za sport, ekspertizu i sportska postignuća (INSEP) Juliana Antero-Jacquemin obuhvaćeno je 2814 francuskih sportaša koji su sudjelovali u Olimpijskim igrama u razdoblju između 1912. i 2012.

"Kod tih je sportaša prosječno očekivana životna dob oko sedam godina dulja nego kod ostalog stanovništva", rekla je  Antero-Jacquemin na predavanju održanom u utorak u Parizu. 

Od navedenih dodatnih sedam godina života "prosječno dvije su 'zaradili' zahvaljujući manjem riziku od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, primjerice infarkta i moždanog udara", rekla je znanstvenica. "Dodatne dvije dobili su zahvaljujući smanjenoj opasnosti od obolijevanja od raka, a još tri imaju zahvaljujući manjoj opasnosti od raznih preostalih razloga", među kojima su manja sklonost nesrećama i nezgodama.

Rezultati ove studije idu u prilog dosadašnjim znanstvenim zaključcima po kojima sportske aktivnosti, uključujući i one kojima se bave vrhunski sportaši, produljuju životni vijek. 

Znanstvenici su još uvijek podijeljeni kada je posrijedi intenzitet fizičkih aktivnosti kojima se utječe na poboljšanje kvalitete življenja i na produljenje životnoga vijeka pojedinca. 

Naime, treninzi elitnih sportaša su pet do deset puta zahtjevniji od vježbi prosječnog pojedinca, a njihova su česta posljedica ozljede i nesreće, podsjetila je Antero-Jacquemin. Način života vrhunskih sportaša je izniman, no nerijetko ga prati uzimanje doping sredstava s potencijalno jako lošim posljedicama, podsjetila je.

Nije nevažno ni kojim se sportom pojedini vrhunski sporaš ili sportašica bave. Dobrobit sportskih aktivnosti na njihovo zdravlje varira ovisno o izboru sporta. Biciklizam i trčanje, primjerice, nose manje dobrobiti u smanjenju opasnosti o razvoja kardiovaskularnih bolesti, no sportovi koji kombiniraju više vrsta fizičkih aktivnosti poput kolektivnih sportova i desetoboja nose i veću dobrobit organizmu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.