Znanost
11510 prikaza

Kralj Antarktike: Otkrili do sad nepoznatu vrstu reptila

Antarktika
REUTERS
Kostur nije kompletan no znanstvenici imaju dovoljno materijala pa mogu razumjeti kako je izgledao i koliko je bio sličan drugima

Pingvni, tuljani i ostale životinje koje žive na Antarktici prilagodile su se u životu u tim teškim, hladnim uvjetima. Istraživači su nedavno otkrili i još neke životinje koje možemo pribrojati onima koje su živjele u ovim ledenim krajevima. 

Prije 250 milijuna godina Antarktika je bila bujna i plodna zemlja sa šumama i rijekama, u kojima su živjele raznolike životinje, a među njima i reptili. Tada je bila prava rijetkost da se temperatura spusti blizu smrzavanja ili ispod nje. Sada su istraživači pronašli fosile ranije nepoznate vrste reptila veličine iguane koji je bio davni rođak dinosaura na Antarktici. Nazvali su ga Antarctanax shackletoni, a to neobično ime zapravo znači Kralj Antarktike, a drugi naziv počast je istraživaču ovih područja Ernestu Shackletonu.

"Ta životinja bila je arhosaur, rani rođak krokodila i dinosaura. Izgledao je poput guštera, no evolucijski je bio prvi član te velike grupe. Priča nam priču kako su se dinosauri i njihovi najbliži rođaci razvili i raširili", rekao je to Brandon Peecook, glavni voditelj studije iz Field Museum

Vodeni medvjedić Neočekivano otkriće Znanost Mislili su da ga više nema, a našli ga ispod Antarktike

Kostur nije kompletan no znanstvenici imaju dovoljno materijala pa mogu razumjeti kako je izgledao i koliko je bio sličan drugim arhosaurima. Upravo zbog toga vjeruju kako je to bio reptil mesojed koji se hranio vodozemcima, insektima i ranim rođacima sisavaca koji su hodali zemljom prije 250 milijuna godina, piše CNN. 

Znanstvenici i dalje otkrivaju niz podataka o povijesti Antarktike a činjenica kako je ovaj reptil živio na ovom području jako ih je iznenadila. 

"Što više toga saznajemo, to nam je povijest Antarktike čudnija. Mislili smo da će životinje koje su tamo živjele biti sličnije onima koje žive u južnoj Africi, no otkrivamo kako je divlji život na Antarktici poprilično jedinstven", naglašava Peecook.

Ta je životinja bila produkt vremena u kojem je živjela. Dva milijuna godina ranije najveće izumiranje u dotadašnjoj povijesti dogodilo se na kraju razdoblja Permija, i pokosilo je 90 posto čitavog života na Zemlji. Evolucija životinja dogodila se nakon izumiranja, a neke su grupe bolje prošle od drugih, među njima i arhosauri i dinosauri.

Ledena ploča Larsen C na Antarktičkom poluotoku, pukotina na kojoj se raspada BITKA S VREMENOM Znanost Ispod ledenjaka traže čudovišta iz dubina

"Prije masovnog izumiranja arhosauri su pronađeni samo oko ekvatora, no nakon toga moglo ih se pronaći svugdje. Na Antarktici se mogla pronaći kombinacija ovih potpuno novih životinja i onih koje su već izumrle na drugim lokacijama, ono što će paleontolozi nazvati "hodanje mrtvih klada".To je bila kombinacija životinja budućnosti i prošlosti, koje zajedno kohabitiraju na hladnom mjestu", rekao je Peecook.

Ovo nagovještava kako je nakon izumiranja vrsta Antarktika postala dio zemlje na kojem se evolucija odvijala brzo i raznovrsno. Buduća istraživanja  pokazat će kako je život n atom području izgledao milijunima godinama ranije. 

"Što različitije životinje pronađemo to više učimo od uzorku arhosaura koji su preuzeli zemlju nakon masovnog izumiranja. Antarktika je jedna od njih, poput morskih dubina. Antarctanax je mali dio povijesti Antarktike koji smo otkrili", naglašava Peecook.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.