Znanost
2369 prikaza

Liječimo rak, zašto onda ne možemo i ćelavost

Muškarac u ogledalu promatra gubitak kose
Thinkstock
Gubitak kose je nešto s čime se susreću dvije trećine muškaraca i s pravom se pitaju kada će znanost otkriti lijek

Svakog jutra Matthew Jones stane pred ogledalo, pregleda svoju kosu i proguta tabletu dutasterida. Dva puta tjedno pažljivo pere kosu šamponom Rogaine, a jednom tjedno koristi Nizoral. Danas on ima 27 godina, a od ranih dvadesetih slijedi istu rutinu, otkako je primijetio prvo ispadanje kose. Kaže da je bilo nekog manjeg povratka folikula kose, ali nije siguran koliko kose mu se vratilo iz mrtvih. U jednu stvar je siguran, apsolutno mora nastaviti tu svoju rutinu do kraja života.

Ovih dana bogata kosa muškarcima znači i uspjeh. Barem tako kaže istraživanje koje je pokazalo da ljudi s dobrom kosu imaju bolju plaću, u društvu ih se smatra asertivnijima, privlačnijima i uspješnijima. Dvije trećine muškaraca počinje gubiti kosu do 35. godine života, a trenutačni lijekovi su rijetki i već pomalo zastarjeli. Minoxidil, aktivni sastojak u Rogainu, odobren je za korištenje 1998. godine, finasterid 1997. dok je spironolactone odobren za liječenje nakupljanja tekućine u tijelu kao posljedica bolesti bubrega 1959. godine, ali ovih dana se koristi za probleme s rastom kose.

Doktor zbunjeno gleda snimke Umjetna inteligencija Tehno Kompjuterski dr. House postavlja dijagnoze u Njemačkoj

Svjetsko tržište preparatima za rast kose nezaustavljivo raste i pretpostavlja se da će u 2017. godini doseći 2,7 milijardi dolara. Broj operacijskih zahvata, najpoznatiji lijek gubitka kose, porastao je za 57% između 2010. i 2014. godine, a kako piše OZY, oko 3% svih domaćinstava u SAD-u koriste neke preparate protiv gubitka kose. 

Toliko tržište i planirani streloviti rast dovelo je do toga da čak 55 laboratorija diljem svijeta danonoćno radi i eksperimentira s mogućim terapijama. Ima tu stvarno svega, od robotskih transplantacija, kloniranja kose pa sve do liječenja matičnim stanicama.

Ilustracija ispadanja kose SVI UZROCI Life Otkrijte što opadanje kose govori o vašem zdravlju

Samumed iz San Diega dobiva sve više pažnje zbog uspjeha njihovog lijeka SM045554. Od 2008. godine dobili su 220 milijuna dolara ulaganja, a svoju vrijednost procjenjuju na 12 milijardi dolara. Histogen, još jedna kompanija iz San Diega, dobila je 6 milijuna dolara od hongkonških investitora. Oni planiraju do kraja godine staviti na kinesko tržište terapiju ubrizgavanjem neonatalnih stanica pod skalp koje bi trebalo poticati rast kose.

Trenutačno je najučinkovitije liječenje plazmom gdje pacijentu uzmu krv, zatim je centrifugiraju i koncentriraju plazmu koju na kraju ubrizgaju pod vlasište. "Pokazuje odlične rezultate u 60 do 80 posto slučajeva", kaže doktorica Sara Wasserbauer.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.