Znanost
11891 prikaza

Loch Ness: Najavili konačne dokaze o mitskom biću

Loch Ness
Immanuel Giel/ public domain
Riječ je o DNK analizi vrsta biljaka i životinja u jezeru, što je raspalilo maštu o mitskom "čudovištu" nalik dinosauru

Znanstvenici koji analiziraju uzorke vode u jezeru Loch Ness u Škotskoj, u potrazi za mitskim stvorom, navodno su na tragu "iznenađujućeg" otkrića. IFLScience piše da je više nego pošteno biti jako skeptičan prema ovakvoj vijesti, posebno zato što redakciji nisu dostavljene nikakve nove informacije o tom navodnom otkriću, osim puke najave.

"Ispitivali smo svaku pojedinu hipotezu o čudovištu iz Loch Nessa, te sada možemo reći da tri od njih vjerojatno nisu točne, a da bi jedna mogla biti", kazao je profesor Neil Gemmell, stručnjak za istraživanje genoma i reprodukciju s novozelandskog Sveučilišta Otago u intervjuu za Scotsman.

Loch Ness Misteriozna legenda Znanost Pretražuju jezero zbog mitske nemani iz mračnih dubina

Gemmell predvodi istraživanje kojim se vode Loch Nessa analiziraju na tragove DNK od organizama koji žive u tom škotskom jezeru, a to onda automatski znači i "Nessie" kad bi postojala. Uopće spominjanje mitske životinje, "čudovišta", raspaljuje maštu i privlači pozornost. Pravi razlog za istraživanje ipak je nešto puno normalnije, popisivanje svih živih organizama u jezeru, od mikroorganizama do onih najvećih. Istraživački tim profesora Gemmella razvio je tehniku "eDNK", odnosno okolišno prikupljanje DNK tragova.

Njom su prošle godine identificirali šest do sada nepoznatih vrsta morskog psa u Novoj Kaledoniji u Tihom oceanu. Scotsman navodi da su već do sada otkrili 15 vrsta riba i 3000 vrsta bakterija u Loch Nessu. Izvorno su planirali sve svoje nalaze objaviti u siječnju, ali su naišli na toliku količinu živih vrsta da će se na objavu čekati još najmanje jednu godinu. Jedno od pitanja profesoru Gemmellu bilo je i zadirkivanje očekuje li pronaći i "Nessie".

On na to odgovara strogo znanstveno; da je skeptičan oko toga da stvor postoji, ali je otvorenih nazora za baš sve rezultate koje otkriju iz svojih DNK analiza. Do sada su "dokazi" o "čudovištu iz Loch Nessa" bili katastrofalni. Svodili su se na zamućene fotografije, loše videosnimke, upitna svjedočenja, od kojih neka potječu još iz šestog stoljeća. Gemmell upućuje na to da je danas jedna od vodećih teorija da je "Nessie" zapravo nekakva velika jesetra ili veliki som.

Pun Mjesec iznad grada Nevjerojatno Life Neobične činjenice: Zvuče izmišljeno, ali potpuno su točne

Postoje i teorije s "one" strane znanosti, neki će reći i pameti, o tome da je tamo preživio nekakav dugovrati dinosaur, koji je uspio u tajnosti preživjeti 65 milijuna godina. IFLScience se već u sljedećoj rečenici ograđuje da je to izrazito nevjerojatno.

Najnovija istraživanja upućivala su pak na to da je nagli skok navodnih "ukazanja" "Nessie" od 1930-ih posljedica masovnih deluzija "očevidaca" koji su podlegli mašti nakon što su paleontolozi diljem svijeta izrazito učestalo počeli otkrivati fosile dinosaura. IFLScience navodi da će "morati čekati do sljedećeg mjeseca na objavu Gemmellovog iznenađujućeg otkrića". Zafrkantski nastavlja da, ako bi se i dogodilo da se ukaže DNK trag "Nessie", već postoje planovi za proglašenje zaštićene vrste tog nečega.

"Kako god, nećemo nestrpljivo držati dah", napisao je IFLScience.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:08 06.Lipanj 2019.

    jeli to čudovište živo?