Znanost
496 prikaza

Mačke vandali: Pronađeni otisci mačjih šapa na crijepu starom 2000 godina

Otisak mačje šape na antičkom crijepu
Gloucester City Museum
Antičke mačke očito su bile jednako bezobzirni gnjavatori i ostavljači otisaka kao i danas

Zaposleni u Gradskom muzeju Gloucestera primijetili su nedavno da se na 2000 godina starom crijepu koji je nekoć bio na kakvoj rimskoj zgradi, nalaze otisci mačjih šapa. Glasnogovornik muzeja na jugozapadu Engleske tada je pojasnio da se to dogodilo zato što su mačke i u antici bile podjednako nemarni mamlazi kao i danas. "Rimljani su crijepove proizvodili tako što bi vlažnu glinu ostavljali na suncu da se osuši...

Otisak mačjih šapa na antičkom crijepu | Author: Gloucester City Museum Gloucester City Museum

Životinje, pa i ljudi, povremeno bi ugazili na nekog od njih i ostavili tragove. Smatra se da se ta mačka prošetala preko vlažnih crijepova u Gloucesteru oko 100. godine, vjerojatno strašno iznerviravši onoga koji je crijepove pravio", objasnio je glasnogovornik na stranicama. Ovakav tip crijepa zvao se "tegula", a zanimljivo je i to što je crijep u Ulici Berkely pronađen još 1969., da je skoro pola stoljeća bio u muzeju prije nego što su arheolozi uočili na njemu tragove mačjih šapa tek krajem prošle godine.

"U to vrijeme čini se da je arheologe više zanimalo iskapanje stvari, nego gledanje što su to iskopali", kazao je za Discovery News kurator muzeja David Rice. On je tada rekao i to da smatra da se u Velikoj Britaniji danas može pronaći mačjih tragova iz rimskih vremena više nego bilo gdje u svijetu, čak više nego i u Italiji.

Osim pretpostavke da su rimski Britanci daleko najviše voljeli mačke, jer smatra da je bila riječ o ljubimcu kakvog rimskog vojnika, drugog objašnjenja nije imao. Za BBC je, pak, gradska vijećnica Gloucestera Lise Noakes otkrila da su na ostacima rimskih spomenika u tom gradu znali nalaziti još i tragove pasa, golubova, ljudskih stopala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.