Znanost
5670 prikaza

Medicinski razlog zbog kojeg je diranje pupka neugodno

Žena dodiruje goli trbuh
Thinkstock
Ništa na našem tijelu ne postoji i ne odašilje signale ugode ili neugode bez razloga

Ako ste ikada gurali prst u svoj pupak ili to redovito činite dok se perete, znate onaj neugodan osjećaj i žmarce koji vas prožmu negdje u dubini tijela. Niste sami u tome, taj je osjet specifičan za sve ljude, a nema veze s tim što je nekoć to područje bilo otvoreno i povezivalo vas s majkom u maternici.

Naime, razlog zbog kojeg je ta senzacija neugodna je taj što je pupak povezan s vlaknima koja vode direktno u leđnu moždinu. Taj isti put utječe na informacije koje tijelo dobiva o stanju mjehura i mokraćne cijevi. 

Stoga, kad guramo prst u pupak, stimuliramo to područje. To može prevariti mozak tako da on misli kako signale prima od nekud drugdje, oponašajući osjećaj da trebamo mokriti ili pak uzrokujući osjećaj škakljanja u preponama, piše IFL Science.

- Unutarnja obloga trbušne šupljine kod pupka se naziva parietalni peritoneum ili potrbušnica - objašnjava dr. Christopher Hollingsworth.

Dodaje kako je ta struktura iznimno osjetljiva i ta senzorna živčana vlakna šalju signale u leđnu moždinu na istoj razini na kojoj se živci pouzdaju u signale iz mokraćnog mjehura da znamo kad trebamo ići mokriti.

Taj neugodan osjećaj dobiva se samo ako se duboko "zakopamo" u pupak, a u protivnom je neugoda znatno manja.

Pupak je mjesto s najviše bakterija na tijelu

Upravo zbog njegove "zavučenosti", kao i tog neugodnog osjećaja koji proizlazi iz diranja po njemu, pupak se lako zanemaruje kod brige o osnovonoj hihijeni, a upravo je on idealno mjesto za nakupljanje prljavština. Znanstvenici su brisevima otkrili kako u prosječnom pupku živi čak 57 različitih vrsta bakterija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 08:43 23.Rujan 2017.

    treba pupak uvijek čistit dobro i prati