Znanost
1608 prikaza

Fenomen snježnih kotača: Kako nastaju?

Snježne rolice
1/4
Wikipedia Commons
Fotograf je ostao šokiran kad je vidio ovaj doista zanimljiv fenomen

Najprije sam mislio da se netko igrao na mojem polju i napravio sniježne bale. No, kad sam počeo tražiti tragove ljudskih stopa, nisam našao ništa, rekao je Brian Byliss iz Wiltshirea. Ovaj 51-godišnji šumar rekao je da nikad prije nije vidio ništa slično. 

"Kad sam prišao bliže, kroz sredinu bale vidio sam zrake sunca. Bila je šuplja, ali je imala sasvim pravilan oblik, kao da ju je namotala ljudska ruka. Nisam imao objašnjenja kako je to nastalo", kaže Byliss za BBC.

No, meteorolozi znaju odgovor. Riječ je o doista vrlo rijetkoj pojavi, kad se moraju 'poklopiti' neki vremenski uvjeti. 

Snježne rolice | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Ovaj fenomen nastaje kad vjetar pokrene sniježnu površinu i lagano ju kotrlja niz blagu padinu, stvarajući tzv. snježne bale, koje u sredini mog biti i šuplje. Neki put su vrlo malene, a neki put mogu biti i veličine automobila srednje klase. 

Da bi se stvorile ovakve forme potreban je vrlo tanak i vlažan sloj snijega čija je temperatura blizu točke taljenja ledene podloge. Ispod takvog snijega mora biti ili ledena površina ili prhki snijeg za koji se gornji sloj snijega neće zalijepiti. Vjetar mora biti taman toliko jak da pokrene valjak, ali ne i prejak da ga uništi. Idealna podloga je blaga padina koja će pripomoći pokretanju bale, slično kao kod lavine. Ako izostane samo jedan od ovih uvjeta, ili je vjetar prejak ili preslab, od rolica neće biti ništa. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:22 04.Veljača 2019.

    misterija