Znanost
2684 prikaza

Na nebu su vidljivi ostaci 'požderane' galaksije M32p

Mliječna staza slikana iz Italije
STEFANO RELLANDINI/REUTERS/PIXSELL
Ranije se nije puno znalo o M32, no sada se čini kako je manja galaksija zapravo preživjeli centar M32p

Znanstvenici su otkrili ostatke galaksije koja im se skrivala gotovo pred nosom. Jednom je ova galaksija, nazvana M32p, bila treća po veličini galaksija najbližih našoj Mliječnoj stazi, u skupini poznatoj pod nazivom Mjesna. Galaksija Andromeda i M32p prije dvije milijarde godina živjeli su u harmoniji, no tada su stvari krenule po zlu.

Kako stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Astronomy, Andromeda je 'proždrijela' manju galaksiju, a njezini ostaci vidljivi su u tragovima, u oblacima, plinu i prašni. Masivne galaksije poput Andromede automatski, zbog svoje veličine i gravitacijske sile, privlače manje koje se nađu u njihovoj blizini. Upravo zbog toga nije neobično da galaksija te veličine poput kanibala proždire one manje koje su im dovoljno blizu. 

"Ako to usporedimo s onim što se događa u poslovnom svijetu možemo reći da netko može postati velik kroz akvizicije i spajanja s nekim manjim kompanijama. No ako netko želi postati jako velik, potrebno je da stekne ili se spoji s nekom jako velikom kompanijom", rekao je autor studije Richard D’Souza. 

Čovjek stoji ispred NLO-a Gdje su svi? Znanost Prognoze: Za deset godina otkrit ćemo vanzemaljce

Znanstvenici su ranije vjerovali kako je populacija zvijezda oko Andromede nastala od manjih galaksija koje su se spojile s Andromedom. No  sumnjiva im je bila veličina traga koja je ostala. Upravo u jednom od takvih 'eureka' trenutaka, znanstvenici su shvatili što se zapravo dogodilo, piše Mashable.

"Shvatili smo da Andromedina zvjezdana materija može nastati samo spajanjem jedne velike galaksije ", rekao je D'Souz te dodao kako u Svemiru ne postoji dovoljno malih galaksija koje se mogu spojiti i formirati takav dio. 

Taj dio veći je od same Andromede zbog čega znanstvenici vjeruju kako je veličina netaknute galaksije oko 20 puta veća od bilo čega s čime se mogla spojiti Mliječna staza. Ovo im je otkriće pomoglo i riješiti misteriju formacije M32, izuzetno kompaktne satelitske galaksije, pune mladih i starih zvijezda, koja lebdi blizu središta Andromede.

Ranije se nije puno znalo o M32, no sada se čini kako je manja galaksija zapravo preživjeli centar M32p. Ono što su saznali pomoći će im u daljnjim studijama i istragama ostalih velikih galaksija i općenito njihovog razvoja. 

Jednog dana, za oko četiri milijarde godina,  Andromeda i Mliječna staza će se sudariti. Ovog kataklizmičkog događaja možda će biti pošteđena Zemlja i Sunce, no bit će to ipak pravi i veliki događaj, kozmičkih razmjera. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 05:14 28.Kolovoz 2018.

    galaktika, a ne galaksija. Stjepan Babić u "Jeziku" ističe da u hrvatskome standardnom jeziku prednost ima imenica galaktika. U svojem iscrpnom djelu "Život riječi" Tomislav Ladan krenuo je od naziva galaktika i dalje napisao: “Susreće se naravno i oblik galàksija, ... prikaži još!a, ali njega naši strukovnjaci u priručnicima opće naravi (kao što su enciklopedije ili atlasi) obično upućuju na riječ galaktika."

  • nelson 10:29 21.Kolovoz 2018.

    ima milijun galaksija