Znanost
264893 prikaza

"Pogodit će nas asteroid koji je 'izbrisao' dinosaure"

Udar asteroida
Thinkstock
Udari asteroida dolaze u razmacima od 50 do 60 milijuna godina - a to vrijeme je sada

Gigantski se asteroid sprema na put prema našem planetu, a ne postoji baš ništa što bi ljudi mogli napraviti da to spriječe, upozorio je dr. Joseph Nuth iz NASA-inog centra Goddard Space na konvenciji Američkog geofizičkog saveza. 

On je istaknuo kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a osobito smo bez ikakve obrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao propast dinosaura.

Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 milijuna godina.

"Mogli bismo reći, naravno, kako je došao red na tako nešto", naglasio je Nuth.

Općenito se smatra kako su dinosauri izumrli prije oko 66 milijuna godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkog zaljeva.

Bilo je blizu

Najbliži "susret" s kometom u nedavnoj povijesti Zemlja je imala 1996. i ponovno 2014., kad je jedan prošao pokraj nas u neposrednoj udaljenosti od Marsa.

Da nismo imali sreće i da je asteroid išao ravno na nas, vjerojatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar, kaže Nuth koji smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dvije svemirske misije.

"Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogobila, a sljedeća misija bi bila popratna te bi uključivala "gravitacijski traktor", odnosno svemirski brod koji bi letio uz asteroid te ga porinuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije.

Takva strategija bi vjerojatno funkcionirala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stijene bi vjerojatno zahtijevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • MG12 10:04 18.Siječanj 2018.

  Žalim one koji još vjeruju u Nas(z)ine bajke. Space story must go on! 😅

 • paladin 15:47 17.Siječanj 2018.

  pa nije si ni prošlih 300 apokalipsa od prošle godine ni ohladilo a evo već nova.

 • jtom0910 19:13 16.Siječanj 2018.

  Jebem mater onome ko ga je vratio natrag u svemir. Da je ostao na zemlji, tj. u zemlji, sad ne bi bilo panike!