Znanost
3600 prikaza

NASA tvrdi: Ovako bi izgledalo slijetanje na Pluton

Fotografija Plutona sa sonde New Horizons
NASA
Nova snimka pokazuje slijetanje na bivši najmanji planet

Kako bi izgledalo moguće slijetanje na Pluton, do prije 11 godina deveti planet Sunčevog sustava? NASA je nedavno objavila video, temeljen na fotografija koje je poslala sonda New Horizons tijekom povijesnog susreta s udaljenim patuljastim planetom.

Snimka pokazuje simulaciju pogleda koji bi dočekao moguće astronaute dok bi se približavali površini udaljenog planeta. Video je načinjen od više od stotinu fotografija uslikanih tijekom šest mjeseci dok se sonda približavala Plutonu tijekom ljeta 2015. godine.

Zbog ogromne udaljenosti, slikama je trebalo nešto više od pet sati za prevaliti njegovu srednju udaljenost od Zemlje od 4,2 milijarde kilometara.

New Horizons trenutačno putuje prema stjenovitim objektima oko 1,6 milijardi kilometara udaljenih od Plutona, dalje prema dubokom svemiru. "Nikad nije bio plan da misija završi nakon istraživanja samo jednog tijela u vanjskom dijelu našeg sustava. Čitava misija je isplanirana kako bi istražila područje oko Plutona, ali i nekoliko objekata u Kuiperovu pojasu", rekla je Amy Shira Teitel, a prenosi Euronews.

Kuiperov pojas je područje izvan orbite Neptuna i jedini stanovnici su komadi leda i stijena koji su ostali još iz vremena formiranja čitavog Sunčevog sustava. Sam Pluton je zapravo jedan od objekata u njemu. Nova meta je objekt 2014-MU69, a otkrio ga je teleskop Hubble 2014. "Čitava ekipa uvjerena je da je MU69 izgrađen od istog materijala od kojeg su nastali svi planeti u Kuiperovu pojasu, a u to je uključen i Pluton", dodala je Amy.

Pluton je službeno izgubio status planeta 2006. godine, tek nekoliko mjeseci nakon lansiranja sonde New Horizons, trenutačno je najveći otkriveni planetoid u Kuiperovu pojasu. Status Plutona kao planeta stradao je kada je u kolovozu 2006. Međunarodna astronomska unija (IAU) postavila nove kriterije za proglašenje svemirskog tijela planetom. Za Pluton se dugo nakon otkrića 1930. smatralo da je puno veći nego što doista jest.

Da bi se ispostavilo prvo da je šest puta manje masivan i triput manji od Mjeseca, a onda ga je u jednom trenutku još New Horizons zamijenio jedan drugi patuljasti planet, Eris. Eris je, naime, nešto manji od Plutona i na srednjoj udaljenosti od Sunca oko 10 milijardi kilometara, ali je i za četvrtinu masivniji. Međutim, skupina utjecajnih astronoma najavila je novi juriš na IAU i definiciju planeta kako bi se Plutonu vratio status. U tome diljem Zemlje imaju veliku podršku.

Fotografija Plutona sa sonde New Horizons | Author: NASA NASA

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:30 27.Veljača 2017.

    neće na pluton u ovom stoljeću