Znanost
233 prikaza

Upoznajte Apexa, dinosaura s artritisom: Fosil je upravo prodan za 44 milijuna dolara

Reuters/Pixsell
Otkrio ga je paleontolog Jason Cooper prije dvije godine na privatnom zemljištu u okrugu Moffat, Colorado. "Apex" je visok 3,4 metra i dugačak 8,2 metra od nosa do repa

Najveći fosil stegosaura ikada otkriven prodan je u srijedu za 44,6 milijuna dolara u Sotheby'su u New Yorku i postao najvrjedniji fosil prodan na dražbi.

Ostaci dinosaura, nazvani "Apex" bili su ugrubo procijenjeni na oko četiri milijuna dolara, ali fosil je nadmašio očekivanu cijenu za više od 11 puta.

Otkrio ga je paleontolog Jason Cooper prije dvije godine na privatnom zemljištu u okrugu Moffat, Colorado. "Apex" je visok 3,4 metra i dugačak 8,2 metra od nosa do repa, više od 30% veći od "Sophije", prethodno najnetaknutijeg primjerka stegosaura, koji je bio izložen u londonskom Prirodoslovnom muzeju.

Prema Sotheby'su, "Apex" je visoko rangiran među najpotpunijim kosturima ikada pronađenim, s 254 fosilna elementa kostiju od približno 319. Kostur je pripadao krupnoj, snažnoj odrasloj jedinki i postojali su dokazi o reumatoidnom artritisu, što ukazuje na to da je doživio duboku starost.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.