Znanost
2213 prikaza

Nikad prije viđeno: Čimpanze oplakuju umrlog

Ponašanje čimpanzi nakon smrti
screenshot/youtube
Čimpanze kao najnaprednije životinje imaju puno sličnosti s ljudima, no ovo je šokiralo znanstvenike

Biolozi su dokumentirali vrlo intimno i naizgled bizarno ponašanje čimpanzi - u kojima se one služe oruđem kako bi očistili zube preminulog člana grupe. Ovo otkriće ne samo da pruža daljnji uvid u emocionalnu inteligenciju vrste, već rasvjetljava i evolucijske temelje ljudskih pogrebnih rituala i običaja vezanih uz smrt.

Znanstvenici sa škotskog Sveučilišta St. Andrews po prvi put su tako nešto "ulovili" kamerom na području zambijskog Chimfunshi sirotišta divljih životinja. Promatrali su kako Noel, ženka čimpanza rođena u divljini, nailazi na mrtvo tijelo svog posvojenog sina Thomasa. Odmah nakon što ugleda tijelo, sjeda kraj njega, odabire vlat oštre trave nalik na grančicu, otvara Thomasova usta i čisti mu zube s tim oruđem.

Ponašanje je utoliko čudnije što znanstvenici nikad do sad nisu vidjeli niti jednu od čimpanzi u Chimfunshi resortu da čisti drugoj čimpanzi zube, premda su pregledali preko 8000 sati videomaterijala.

- Smrt i kod ljudi donosi čitav niz specifičnih običaja vezanih uz razne kulture diljem svijeta. Očigledno je kako i životinje imaju svoje običaje - istaknuli su autori studije.

- Mi jednostavno ne znamo da li i u kojoj mjeri čimpanze razumiju smrt. Drugim riječima, nejasno je je li ovdje riječ o čišćenju trupla ili jednostavno o "društvenom čišćenju". No, svakako, prikazuje nam neobično ponašanje pripadnika jedne vrste kad se suoče sa smrti jednog od njih - rekao je profesor Thibaud Gruber New Scientistu.

Pogledajte video:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.