Znanost
4682 prikaza

Odavde je došao uragan koji je prevrnuo Miškićev brod

Uragan
Getty images
Ovi nevjerojatno snažni vjetrovi poznati su i kao “African Easterly Jet” i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike

Većina uragana koji pogađaju Ameriku, pa tako i uragan Lorenzo na čijem se putu našao tegljač Bourbon Rhode, kojim je zapovjedao Dino Miškić iz Šibenika nastali su na istom mjestu – riječ o lokaciji blizu obale Zapadne Afrike, blizu Cape Verdea.

Evo što se tamo događa, a cijeli prikaz pogledajte i u videu: na točno tom dijelu dolaze do “sudara” dviju potpuno različitih pojava – vrućih suhih vjetrova koji dolaze iz Sahare, te hladnijih i vlažnijih vjetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu.

Ovi nevjerojatno snažni vjetrovi poznati su i kao “African Easterly Jet” i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike.

Za razliku od vremena u Americi, koje se mijenja od zapada prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu. Ovi vjetrovi se zapravo stvaraju kroz cijelu godinu, a upravo u rujnu postaju najjači, gotovo smrtonosni.

Ti vjetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog zraka iznad Atlantika. Taj nadprosječno topli i vlažni zrak stvara oluje i nevjerojatno brze vjetrove koji se rijetku mogu vidjeti.

Kad vjetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat on postaje uragan prve kategorije. Ukoliko su uvjeti dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji.

Većina ovih uragana se ‘razbije’ iznad otoka Kariba ili otoka po američkoj istočnoj obali, odnosno tu završavaju.

Neki od njih prijeđu Meksiko i završe na Pacifiku, što se primjerice dogodilo 2014. godine kada je uragan Iselle pogodio Havaje.

U svakom slučaju, uragani koji su donijeli nevjerojatne kiše došli iz dijela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 20:24 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • vjaco 14:34 11.Listopad 2019.

  otkrili toplu vodu! to je kolumbo znao pa je na put preko atlantika najprije otplovio do kanarskog otočja pa tek onda krenio prema zapadu, a na povratku se uputio prema sjeveru i i potom na istok prema azorima i stigao ... prikaži još! u portugal? morske struje i vjetrovi na sjeveru atlantika kreću se upravo tim smjerom - u smjeru kazaljke na satu - u "tri sata" isplovite iz palosa (španjolska) u "šest sati" ste na kanarima, u "devet" na kubi, u "podne" na azorima i u "tri" ste opet u palosu.

 • BESTpartizan 11:25 11.Listopad 2019.

  uragan preko cijelog atlantika. sumnjam da splav moze izdržati takvu oluju