Znanost
2318 prikaza

One misle na sve, njihov je mozak aktivniji od muškog

Sretna žena
Thinkstock
Istraživanje otkriva i šokantne podatke o tome koliko će žena, a koliko muškaraca će u životu biti institucionalizirano

Žene su aktivnije od muškaraca, složit će se sve žene, a tvrdnju će izreći utemeljenu na činjenicama iz svog svakodnevnog života. Briga o djeci, kućanski poslovi, posao, samo su dio njihove svakodnevne rutine. Na sve misle, o svemu razmišljaju, a mozak im radi i dok spavaju. 

Da to nije samo puko mišljenje svih žena ovog svijeta, pa tako i autorice ovog teksta, pokazuju i pravi, dokazani znanstveni podaci. Znanstvenici su tako došli do otkrića kako je mozak žena puno aktivniji od onog muškaraca. 

Naime, dosad najveća studija koja uključuje slike mozga i područja aktivnosti, objavljena je u Journal of Alzheimer's Disease, autora Amen Clinics. Studija je obuhvatila 46.034 prikaza dobivenih kompjutoriziranom tomografijom emisijom pojedinačnog fotona (SPECT). 

SPECT prati aktivnost mozga registriranjem perfuzije krvi u određenim područjima dok subjekti obavljaju različite zadatke ili miruju. U studiji je sudjelovalo 119 zdravih ispitanika i 26.683 pacijenata koji boluju od niza različitih mentalnih poremećaja poput bipolarnog, shizofrenije, ADHD-a i sl. Predmet analize bilo je 128 regija mozga tijekom obavljanja određenih zadataka za koje je potrebna koncentracija, piše Big Think.  

Žena dodiruje goli trbuh POTVRĐENO Znanost Znanstvenici kažu da imamo i drugi mozak - u trbuhu

"Ovo je jako važna studija koja bi nam trebala pomoći da razumijemo razlike u funkcioniranju mozga žena i muškaraca. Kvantitativne razlike koje smo detektirali važne su i za razumijevanje rizika od razvoja bolesti poput Alzheimera. Upotreba SPECT-a ključna je u razvoju preciznih liječenja bolesti mozga u budućnosti", rekao je Daniel G. Amen, osnivač Amena i glavni autor studije. 

Mozak žena tako je aktivniji i to u više regija. Medijalni prefrontalni korteks, područje je mozga koje između ostalog sudjeluje i u donošenju odluka, fokusiranju i kontroli, i uz dijelove mozga koji utječu na emocije, aktivnije je kod žena nego kod muškaraca. Može to objasniti i veću mogućnost empatije, suradnje, kontrole i intuicije. 

No upravo ti podaci pokazuju i kako će se kod žena, u većem broju slučajeva od muškaraca, razviti Alzheimerova bolest, depresija, za koju se vjeruje da prethodi Alzheimeru, ali i razni poremećaji anksioznih stanja. Povećani protok krvi kod žena u limbičkim područjima može biti odgovoran i za njihovu osjetljivost na bolesti poput anksioznosti, depresije, nesanice i poremećaja u prehrani. 

Muškarci su bolje rezultate postizali u regijama povezanima sa vizualnim odlučivanjem i koordinacijom. Iako imaju manji rizik od razvoja Alzheimera, više će obolijevati od ADHD-a, a i za 1400 posto više muškaraca bit će zatvoreno u neku vrstu institucije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.