Znanost
7049 prikaza

Oružja koja je Putin izmislio - nikad ih nije napravio

Vladimir Putin
REUTERS
Dok mnogi ruski stručnjaci i znanstvenici najavljuju revolucionarna oružja i opremu, stvarnost je daleko smirenija

Šef Rosteka, ruskog giganta za proizvodnju vojne opreme objavio je kako su osmislili novi premaz kojima će njihovi vojnici i tenkovi postati nevidljivi. Sergej Čemezov je rekao novinskoj agenciji TASS da će pokazati nevidljivu kacigu na jednoj nadolazećoj izložbi. Međutim, stručnjaci su iznimno skeptični jer do sad nitko nije uspio složiti čak ni napravu za nevidljivost, a kamoli nekakav premaz.

Kako podsjeća portal Popular Mechanics, stručnjaci su skeptični i zato što ovo nije prvi put da Rusija predstavlja oružje kojeg kasnije potiho pometu pod tepih. U nastavku pročitajte samo nekoliko primjera takvog oružja. 

Štit od plazme

Kad su Amerikanci predstavili prve nevidljive letjelice, Rusi su uvidjeli koliko njihova tehnologija kaska. Nisu imali toliko moćna računala za potrebne izračune kako bi se smanjio radarski odraz. Kao alternativu su 1999. godine predstavili generator plazme kojim se trebala smanjiti vidljivost bilo kojeg zrakoplova. Prototipovi su predstavljeni na Suhoju 27, ali se ispostavilo da generatori nisu dovoljno snažni i potiho su svi odustali od čitavog projekta.

Geofizička oružja

1996. godine je Moscow News objavio da Rusija radi na tajnom oružju za potrese i vulkanske erupcije. Takve priče su rodile brojne teorije zavjera, ali stvarnost je daleko dosadnija. Znanstvenici su pokazali da električna energija može promijeniti učestalost seizmičkih aktivnosti, ali mnoštvo drugih stvari ima isti učinak. Daleko najveći problem i prepreka je što nitko ne može kontrolirati učinak, jednom kad i ako ga proizvede.

Atomski pištolj

Vladmir Žirinovski, ekstremistički nacionalist i dugogodišnji Putinov prijatelj, 1994. godine je tvrdio da je Srbima tijekom rata dao Elipton, atomski pištolj. Mala verzija je navodno ubila 12 bosanskih vojnika u jednom testiranju. "Svijet ne može pojmiti snagu ovog oružja", rekao je neki zamjenik Žirinovskog na konferenciji za medije u Beogradu. Otada nitko nije čuo za to oružje.

Elektronska bomba

Ruski mediji su 2014. godine ispričali kako su dva ruska Suhoja nadletjela američki ratni brod Donald Cook i uspjeli ugasiti sve obrambene sustave na brodu koristeći napredno oružje Kibini. "Časnici su bili toliko uznemirani da su podnijeli ostavke jer nisu mogli obraniti vlastiti brod i posadu od takvog oružja", objavio je tada Sputnik.

Američka mornarica je objavila da se zapravo ništa nije dogodilo nakon što su Rusi preletjeli brod.

Zraka smrti

Dok se Hladni rat približavao kraju, Amerikanci su radili na razvoju lasera za rušenje raketa. Analitičari su upozoravali da Sovjeti rade na oružju kojim bi ispaljivali čestice visoke energije i tako uništavali satelite. 

Istraživanje u Semipalatinsku, gdje se pretpostavljalo da rade na takvom oružju, ispostavilo se da se tiče raketa na nuklearni pogon.

Zombi puška

2012. godine su brojne naslovnice brujale o oružju kojim se obične ljude pretvara o zombije potpuno podložne naredbama. Naravno da je i to kasnije ispalo ne baš potpuno točno, pa je čak i Vladimir Binhi s Ruske akademije znanosti rekao da nećemo vidjeti takvo oružje u skorije vrijeme.

S-100 Superbombarder

Suhoj-100 trebao je biti bombarder koji je trebao putovati brzinom od tri macha, trup je bio većinom izrađen od titanija jer je trebalo izdržati iznimno visoke temperature kad se ide tim brzinama. Nekoliko prototipa je izgrađeno, ali je čitav projekt ugašen 1974. godine.

Torzijska polja

1987. godine su sovjetski znanstvenici počeli razvija torzijska polja, navodna polja čiste energije razornim gravitacijskim učincima, a o tome zapadni znanstvenici nisu imali pojma. Kasnije se ispostavilo da je bilo riječ o iznimno uspješnoj prijevari pa su "znanstvenici" zgrabili 500 milijuna dolara od države, a od oružja nije bilo ni traga ni glasa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mirodub 21:35 14.Kolovoz 2018.

    Ako sam dobro shvatio, za razliku od amera rusi imaju samo pračke!

  • Avatar Hollyniss
    Hollyniss 01:57 13.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com