Znanost
21604 prikaza

Otkrili jezero na mjestu gdje ne bi trebalo biti

Našli jezero u francuskim Alpama
Bryan Mestre/Instagram
Katastrofalne promjene u teško dostupnim ili nedostupnim područjima često prolaze potpuno neprimijećeno

Europu guši neviđeni toplinski val, a međunarodna zajednica vidi tek naznake skore budućnosti našeg planeta i svjetske klime. Nedavno je francuski planinar vidio prekrasan, ali i uznemirujući prizor ledenjačkog jezera visoko u Alapama. 

Alpinist Bryan Mestre, piše portal Bigthink, fotografirao je novonastalo jezeru 28. lipnja u blizini planine Dent au Geant, što je dio većeg lanca koji se proteže kroz Francusku i Italiju. Mestre je napomenuo da je to prvi put da vidi jezero na toj visini tijekom ljeta.

Penjači i znanstvenici znaju da je određeno otapanje ledenjaka neizbježno tijekom najtoplijih dana ljeta, ali nastanak čitavog jezera zaista je rijedak događaj. Međutim, činjenica je da bismo mogli svjedočiti sve češćem nastanku jezera na tim visinama kako klimatske promjene podižu temperaturu našeg planete.

Uspon na Mount Everest Klimatske promjene Znanost Everest: Otapa se stotine leševa, među njima Hrvat iz ‘83.

Koliki toplinski val pogađa Europu pokazuje i činjenica da su planinski dijelovi Francuske bilježili rekordno visoke temperature, a da je u regiji Mont Blanc temperatura dosegla i 9 stupnjeva Celzijevih.

Planine tog dijela Alpi pokrivene su snijegom i ledom tijekom cijele godine. Jezero koje je Mestre pronašao nalazi se iznad tri kilometra visine i obično je pokriveno ledom. "Ne moram ni govoriti da me iznenadilo samo postojanje jezera. Nalazi se na 3.400 do 3.500 metara i tamo treba biti samo snijeg i led, a ne tekuća voda. Najčešće nam se čak i voda u čuturicama počne zaleđivati na toj visini, ako tamo boravimo cijeli dan", izjavio je Mestre. 

Iznad tri tisuće metara nadmorske visine u Alpama bi voda trebala biti stalno zamrznuta. 

Mestre je u razgovoru za London Evening Standard napomenuo: "Vidio sam slične stvari u Andama i Stjenjaku, ali tamošnji ekosustav je znatno različit. Snijeg je trajan u Alpama iznad 3.000 metara, ne bi se trebao otopiti. Naravno, uzevši u obzir globalno zatopljenje, i on se topi".

National Geographic France piše da je jezero bilo dugo tridesetak metara te široko desetak, a pretpostavlja se da je u njemu nekoliko tisuća metara kubnih otopljene ledenjačke vode. 

Iako je ovakvo otkriće iznenadilo Mestrea, mnogi francuski glaciolozi već vide i neki trend zato što je i prošle godine slično jezero otkriveno na istom mjestu. 

Christian Vincent, glaciolog u laboratoriju za glaciologiju u Grenobleu, vjeruje da postoji izravna veza između stvaranja ovakvih jezera i globalnog zatopljenja.

Jezero Karačaj Nema goreg Life Jezero smrti - samo sat vremena ovdje će vas ubiti

Vincent navodi i slične slučajeve na drugim mjestima kao što je na francusko-talijanskoj granici kod ledenjaka Rochemelon. Jezero je nastajalo tijekom godina i postupno je raslo: "Prvo je bila mala lokva u šezdesetim godinama, a rasla je da nitko nije zamijetio promjene. Tijekom izviđanja prije nekoliko godina sam shvatio da sadrži oko 650.000 metara kubnih vode i da bi se moglo izliti. Digli smo uzbunu i operacijom pražnjenja smo očistili jezero."

Napominje i da moramo pažljivo pratiti nastanak ovakvih ledenjačkih jezera, ali i pratiti postojeća. Izravna opasnost ne prijeti zbog jezera koje je Mestre otkrio, ali to ne znači da neće u bližoj budućnosti biti problema.

"Jezera se mogu napuniti i onda prijeti opasnost od izlijevanja, time mogu zaprijetiti svim građevinama na putu vodenog vala", zaključio je Vincent.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 18:51 24.Srpanj 2019.

    treba se seliti na veće visine