Znanost
576 prikaza

Otkrili tri nova planeta: Na njima ima života?

Planeti
ESO Astronomy
Znanstvenici su otkrili 3 planeta vrlo slična Zemlji te sada pokušavaju dobiti više podataka kako bi utvrdili ima li na njima života

Znanstvenici su otkrili tri potencijalno nastanjiva planeta oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Sva tri planeta nalaze se u području naseljive zone obližnje zvijezde Trappist-1 koja je tek nešto veća od Jupitera i mnogo hladnija od Sunca. Takve zvijezde nisu rijetkost na Mliječnom putu. Životni vijek im je obično dug, no uz takve zvijezde dosad nisu pronađeni planeti. 

via GIPHY

Novootkriveni planeti su veličine Zemlje i primaju 4 puta više radijacije od Sunca nego naše planet. Vjeruje se da su dva planeta najbliža Trappistu-1 uvijek jednom stranom okrenuta prema njemu, što znači da je na jednom dijelu planeta uvijek mrak, a na drugom dan. Uz to, planeti su iznimno blizu zvijezde i treba im samo nekoliko dana za krug oko nje i prva dva su vjerojatno preblizu da bi se voda mogla zadržati na površini. No, i dalje je moguće da na nekim dijelovima tih planeta ima područja u kojima se može zadržati voda. To bi molo značiti da se ondje nalaze jednostavni oblici života.

O trećem planetu se zna manje, no znanstvenici kažu kako prima dvaput više radijacije od Zemlje. 

Mnogi se slažu kako su ovi planeti najbolja opcija za traženje života, no s današnjom tehnologijom, trebali bi milijuni godina da ondje stigne istraživačka sonda. Zato su znanstvenici usmjerili Hubble teleskop prema ovim planetima kako bi proučili njihovu atmosferu, a lansiranjem teleskopa James Webb trebali bi dobiti puno više preciznih podataka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.