Znanost
13701 prikaza

Ovaj crv najglasnija je životinja mora - glasniji je od aviona

Japanski morski crv
Screenshot
Ova ljigava bića puna agresije duga su tek 29 milimetara, ali proizvode zvuk od nevjerojatnih 157 decibela

"Borbe ustima" zvuče kao jedna od čudnih metafora u borilačkim sportovima ili pak žestok slučaj francuskog poljupca, no znanstvenici zapravo taj izraz koriste kako bi opisali "bitke" između sićušnih crva koji žive kraj obale Japana.

Poznati i kao Leocratides kimuraorum, ova ljigava bića puna agresije duga su tek 29 milimetara, a bore se tako da se međusobno udaraju u glavu s otvorenim ustima, piše Grunge.

A kad dođe do kolizije - nastaje jedan od najglasnijih zvukova u oceanu ikad zabilježen. Iako će većini ljudi na pamet pasti zvuk sličan vrisku, zapravo je riječ o glasnom "popu" koji proizvodi nevjerojatnih 157 decibela.

Zemlja Fenomen Znanost Zemlja je zvonila kao zvono 20 minuta - a nitko ne zna zašto

Usporedbe radi, jednaku jačinu zvuka proizvodi uzlijetanje mlažnjaka na visini od 25 metara.

Ipak, stručnjacima koji su stajali pokraj cisterni s vodom gdje su crvi ratovali, taj je zvuk prije nalikovao pucketanju prstima. I dalje je to apsurdno glasno, s obzirom na činjenicu da je zvuk morao putovati kroz vodu i staklo cisterne.

Najglasnijih 3 centimetra mesa na svijetu

Kad je borbu japanskih morskih crva čuo pomorski biolog Richard Palmer, nije mogao vjerovati svojim ušima.

- Biomehanika koja životinjama omogućava to je koliko zagonetna, toliko je i izvanredna. Kad sam prvi put vidio njihove video i audio snimke, oči su mi gotovo iskočile iz glave jer je to bilo toliko neočekivano - kaže Palmer.

Video mu je poslao Ryutaro Goto, japanski znanstvenik koji ga je zamolio da mu pomogne shvatiti kako su ovi beskralješnjaci sposobni proizvesti tako glasne zvukove.

Pula: Galebovi uživaju u jutarnjem suncu LAGANO NESTAJU Znanost Zbunjeni znanstvenici: Nešto se čudno događa s pticama!

Crvi su prvi put otkriveni u ispupčenim staklenim morskim spužvama sličnim prstima prikupljenim kraj obale Japana tijekom ekspedicije 2017. godine.

Isao Hirabayashi prvi je čuo zvuk kad je pošiljka novootkrivene vrste dovedena u morski park Kushimoto, gdje je bio kustos. Zajedno s Gotoom, profesorom morske biologije sa Sveučilišta u Kyotu, zabilježili su misteriozne zvukove i otkrili da su ih napravili crvi.

Palmers i njegovi japanski suradnici u novoj su studiji za Current Biology objasnili kako su zvukovi pucanja zapravo način na koji crvi štite svoje živote. Kad se postavljaju blizu jedan drugom, crvi se međusobno približavaju otvorenih usta i škljocnu - ponašanje koje su istraživači opisali kao "borbu ustima".

Znanstvenici spekuliraju kako taj glasan "pop"  može biti i način njihove komunikacije.

Mnoge životinje koje žive u vodi, uključujući sisavce, ribe, insekte i rakove, stvaraju buku, ali ovo je prvi put da se pokazalo da to čine beskralježnjaci mekog tijela. Vjeruje da zvukovi potječu iz "kavitacijskih mjehurića" koje generira složena skupina mišića u ždrijelu crva.

Ubijene životinje na cesti Zaštita prirode Life Nema povratka: Cesta na kojoj umire najviše životinja

Pravi je izazov bio shvatiti kako meka tjelesna životinja poput crva - koja je u osnovi šuplja, mišićava cijev - može stvarati tako glasne zvukove.

"To je poput pokušaja usisavanja smoothieja kroz papirnatu slamku. To je samo nevjerojatno cool životinja s prilično neočekivanim ponašanjem", dodao je Palmer.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:04 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • sexy_trubadur 14:59 16.Studeni 2019.

    a znaci njega cujem kako dreci kad sam na plazi ,e bas je zlocest