Znanost
6950 prikaza

Ovako će ljudi izgledati za tisuću godina

Vitruvijev čovjek Leondara da Vincija
Wikipedia
Ljudsko tijelo se stalno mijenja, a jedno tisućljeće dovoljno je za neke promjene

Ljudska bića i dalje evoluiraju, pa gdje će nas evolucija odvesti u idućih tisuću godina, pita se Business Insider. Postoje šanse da će prosječni čovjek biti nešto viši nego danas, kao što smo mogli vidjeti u posljednjih stotinjak godina.

Business Insider pretpostavlja da bi se mogao nastaviti i ubrzati trend ugradnje napravica za sluh, vid, a možda i puno više. Ekipa istraživača sa sveučilišta u Oregonu razvija oči koje bi trebale omogućiti slijepima da opet vide, a nije nemoguće da će ta tehnologija postati temelj razvoja sprava kojima ćemo moći vidjeti i trenutačno nevidljive stvari.

Kemoterapija Nevjerojatno Znanost Najveći uzrok raka je - loša sreća

Vrlo vjerojatno ćemo u budućnosti moći uređivati vlastite gene. Prošle godine je stručnjakinja Kathy Niakan od regulatornih agencija zatražila dopuštenje za genetsko modificiranje ljudskih embrija. Vladino Povjerenstvo za humanu oplodnju i embriologiju izvijestilo je u veljači da je zahtjev odobren u skladu sa zakonom koji dopušta pokuse na embrijima, koji bi trebali biti uništeni u roku od 14 dana.

U priopćenju Povjerenstva stoji da će se embriji koristiti isključivo u istraživačke svrhe te će se pratiti prvih sedam dana razvoja oplođenog jajašca.  Dr. Niakan će u istraživanju koristiti tehniku genomskog uređivanja CRISPR-Cas9, koja je otprije predmet oštre međunarodne rasprave zbog bojazni da bi se mogla iskoristiti za genetsku manipulaciju ljudskim embrijima i za "kreiranje dizajnirane djece po narudžbi".

Ledena zmajska koža na Antarktici Impresivne snimke Znanost Prvi put u deset godina snimljena 'zmajska koža'

Jedan od načina za ubrzanje evolucije je i selidba na Mars. Budući da crveni planet prima puno manje svjetlosti od Zemlje, pretpostavlja se da bi to dovelo do razvoja većih zjenica i više štapića na mrežnici. Niža gravitacija bi vjerojatno dovela do rasta viših ljudi.

Daleko najveći skok trebala bi biti funkcionalna besmrtnost. Vjeruje se da bi čitavu ljudsku svijest trebalo prebaciti u neke strojeve kako bi mogli nastaviti postojanje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.