Znanost
19615 prikaza

Ovako Grenland izgleda ispod tri kilometra leda

Grenland
1/6
NASA
Napravili su do sada najdetaljniju kartu kako bi izgledao ledeni otok da se sav otopi

Prije četiri godine znanstvenici su otkrili da Grenland ispod naslage mjestimično deblje od tri kilometra leda krije najveći kanjon na svijetu, dugačak 750 kilometara, na najdubljem mjestu dubok čak 800 metara. Najveći dio podataka pomoću kojih su znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu to tada otkrili dobili su iz NASA-inog istraživanja Grenlanda kako najveći svjetski otok izgleda ispod leda od 2009. do 2012. (pogledajte NASA-in film na kraju teksta)

Grenland | Author: Skew-t/Wiki/CC BY-SA 3.0 Skew-t/Wiki/CC BY-SA 3.0

Najnovija vijest je da su British Antarctic Survey (BAS), Sveučilište u Bristolu i Sveučilište Irvine u Kaliforniji napravili detaljnu fizičku kartu Grenlanda bez leda, odnosno kako bi točno izgledao kad bi se s njega uslijed klimatskih promjena otopio sav led.

"Najveće iznenađenje je to što je ispalo da na Grenlandu ima više leda nego što se mislilo, da je kanjon na nekim mjestima dublji nego što su to pokazivale dosadašnje karte, te da bi otapanje svog leda na Grenlandu podiglo razinu mora diljem svijeta za 7,42 metara, nešto više nego što se smatralo do sada", objavio je BAS-ov kartograf dr. Peter Fretwell na stranicama svog instituta.

Grenland | Author: British Antarctic Survey British Antarctic Survey

Glaciolog profesor Jonathan Bramber naveo je da je ledeni pokrov na nekim mjestima čak i do 100 metara deblji nego što se ranije smatralo, kao i to da je korist od ovakve karte to što znanstvenici sada znaju kakvi se fjordovi kriju ispod leda na Grenlandu. A to onda znači da će znanstvenici bolje i detaljnije znati predvidjeti što će se sve događati s otapanjem milijunima godina starog leda na ovom otoku kako se ocean oko njega bude sve više zagrijavao.

Grenland bez leda | Author: British National Survey British National Survey

U središtu pozornosti svakako je kanjon koji se proteže posred Grenlanda u smjeru sjever-jug, zapravo najveći kanjon na svijetu, bitno veći i od Grand Canyona u SAD-u. Osim kanjona, sada se zna da je Gunnbjörns Fjeld, najvši planinski vrh Watkinsovog planinskog lanca na istoku otoka, visok 3700 metara. Fascinantan je podatak i to da Grenland, unatoč ubrzanom otapanju uslijed klimatskih promjena, još uvijek skladišti 2,85 milijuna kubičnih kilometara leda.

Djelomično pomoću podataka radarskih satelita iz Zemljine orbite, djelomično skeniranjem iz aviona, odnosno s brodova koji su godinama oplovljavali obale Grenlanda, danas je jasno da ispod nepojmljivo ogromnih masiva leda leži iznenađujuće ravan otok, najvećim dijelom tek s planinskim masivima po obodu, uglavnom na istočnoj obali.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.