Znanost
42480 prikaza

Ovi otrovi mogu pobiti sve ljude na zemlji

Ilustracija za otrov
Pixabay
Arsen mase kapi kiše ubije čovjeka za dva sata. No, i to djeluje kao šala u odnosu na...

Dominic Burgess iz BritLaba predstavio je najubojitije otrove na svijetu. "Kad razmišljamo o najsmrtonosnijim otrovima, većini će na pamet pasti arsen. George III od Engleske, Napoleon Bonaparte i kineski car Gaungxu svi su redom, smatra se, umrlo od trovanja arsenom, ili tako što ih je netko otrovao ili uslijed slučajnog trovanja", kaže on. Samo 200 miligrama arsena, što odgovarao otprilike jednoj kapi kiše, dovoljno je za ubiti nekoga za dva sata.

Prvi znak trovanja je metalan okus u ustima, nakon čega slijedi povraćanje, napadi i smrt. Zvuči jezivo, ali čak i arsen djeluje kao praktično neškodljiv kad ga se usporedi s nekim drugim tvarima koje navodi Burgess. Tetrodotoksin je otrov koji je izdvojen iz ribe napuhače, ponekad znane i kao kuglasta riba, te iz plavoprstenaste hobotnice (hapalochlaena). Žrtvu ostavlja paraliziranu, dok joj tijelo prolazi kroz jezivu agoniju. "Jezik i usne počinju peći, u ustima dolazi do prave erupcije pljuvačke i tijelo se počinje strašno znojiti", objašnjava Burgess.

Sve to dok je žrtva savršeno svjesna što joj se događa, ali se ne može niti mrdnuti. Smrt nastupa nakon mučenja koje traje šest sati, a protuotrov ne postoji. Neki stručnjaci smatraju da voodoo vračevi koriste ili su koristili upravo taj otrov, ali u sićušnim dozama kako bi kod pojedinaca izazvali trans nalik na zombije. Znanstvena potvrda za ovakvu teoriju još uvijek ne postoji.

Najgori otrovi su nerijetko zaprepaščujuće blizu naših domova. Jedan od takvih je srčani glikozid digoksin, koji se može pronaći u najobičnijem cvijeću u našim vrtovima, kao što su đurđice, oleandar, naprstak i još nekima. Samo dva kilograma tog otrova, vješto raspoređeno i dozirano, bilo bi sasvim dovoljno za zbrisati kompletno čovječanstvo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mimisa 21:42 17.Srpanj 2017.

    Ali ga možete srati i kenjati

  • nelson 10:54 17.Srpanj 2017.

    pa šta želite reći s time da treba ljude sve uništiti užas