Znanost
1462 prikaza

Ovisnost o lijekovima ubija više od raka dojke

Vitamini i tablete
1/2
Thinkstock
Najviše tih smrti uzrokovali su opioidi, skupina lijekova protiv bolova, uključujući dopuštene i nedopuštene lijekove

Ovih dana Nacionalni centar za statistiku zdravlja koji je dio američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, sastavio je poražavajući izvještaj o porastu broja smrtnosti overdoziranjem. Prema podacima Centra, u Americi je tijekom 2016. godine od predoziranja različitim opijatima ili drogama umrlo više od 63,600 ljudi, pa se može govoriti o epidemiji smrti. Još je strašnije da je u naglom porastu smrtnost predoziranjem lijekovima koje Amerikanci dobivaju na recept. 

Najviše tih smrti uzrokovali su opioidi, skupina lijekova protiv bolova, uključujući i nedopušteni heroin i fentanyl, kao i dopušteni lijekovi koji se dobivaju na liječnički recept poput oxycodona i hydrocodona. Samo u 2016.  bilo je 42.249 slučajeva zloporaba ovih lijekova sa smrtnim ishodom, što je 66 posto od ukupnog broja umrlih od predoziranja. 

To je za tisuću više slučajeva nego li što je umiranje od raka dojke, od čega je 2016. godine umrlo 41,070 osoba.

Ovo povećanje broja smrtnosti od predoziranja uzrokovano je povećanjem korištenja zabranjenih sintetičkih opioida kao što su fentanyl i tramadol.  

Heroin i dalje problem

Stopa smrtnosti od predoziranja sintetičkim opioidima koji nisu metadon, također je skočila u nebo - od 2013. godine na 88 posto. U samo godinu dana - od 2015. do 2016. broj se udvostručio - s 9.580 na 19.413. 

Heroin je i dalje veliki problem, piše u izvješću. Od 2014. stopa predoziranja heroinom kao uzroka smrti, skače svake godine za 20 posto.  

Problem s opioidima povećao je oprez pri izdavanju lijekova protiv bolova na recept. Između 1999. i 2009. stopa predoziranja takvim drogama narasla je na 13 posto, ali se od tada stopa smanjuje za 3 posto godišnje.

Ovisnost | Author: Thinkstock Thinkstock

U 2009. propisani narkotici bili su razlog predoziranja sa smrtnom posljedicom s udjelom od čak 26 posto smrti, dok je heroin bio razlogom u 9 posto. Sintetički opioidi uzrokovali su 8 posto smrti predoziranjem. 

Sedam godina kasnije, za usporedbu, takvi lijekovi koji se dobivaju na liječnički recept bili su razlog smrti predoziranjem u 23 posto slučajeva. Ali heroin j sad razlog četvrtine svih fatalnih ishoda predoziranja, a sintetički opioidi su razlog u trećini slučajeva. Porast ovih brojki pridonosi skraćenju očekivanog životnog vijeka u Americi već drugu godinu za redom.

Uzbuna u Zapadnoj Virginiji

Države s najvišom stopom predoziranja u 2016. godini su bili Zapadna Virginija, Ohio, i New Hampshire. U Zapadnoj Virdžiniji stopa smrtnosti nadmašila je nacionalni prosjek za čak 2,5 puta s indeksom od 19,8 predoziranja na 100.000 ljudi.  

Situacija je posebno alarmantna u nekim državama. Dvadeset i dvije države i Distrikt Columbia imale su stopu predoziranja znatno višu od nacionalnog prosjeka. Dok su se stope predoziranja povećale u svim dobnim skupinama, povećanja su bila najveća u dobi između 25 i 54 godine.

Privremeni podaci za 2017. godine iz CDC-a ne pokazuju znakove smanjenja epidemije, s procjenom više od 66.000 smrtnih slučajeva predoziranja za godinu dana. 

- Na temelju onoga što vidimo, situacija ne izgleda bolje, kaže Bob Anderson, šef odjela za statistiku smrtnosti u Nacionalnom centru za statistiku zdravlja.

Rekao je da su podaci za ovu godinu još uvijek nepotpuni zbog vremena koje je potrebno za provođenje smrtnih i toksikoloških istraga. Međutim, kaže Anderson, procjene za 2017. su već sad alarmantne.

No, stručnjak za ovisnost dr. Andrew Kolodny izjavio je da, unatoč poražavajućim brojevima predoziranja, ima i dobrih vijesti.

- Iako raste smrtnost među ovisnicima o heroinu kojeg nabavljaju na crnom tržištu,  pažljivijim izdavanjem takvih lijekova na recept možemo spriječiti da više ljudi postane o njima ovisno, kaže Kolodny, izvršni direktor liječnika okupljenih u organizaciju za odgovorno izdavanje lijekova. 

Edukacija liječnika

Istraživanja su pokazala da se smanjio broj recepata za takve lijekove s 81 na 70 od 100 propisanih. Također se smanjio broj zloporaba opioida među mladom populacijom. 

U listopadu je i Trump proglasio kriznu situaciju u javnom zdravstvu.

- Ne možemo dopustiti da se ovakva situacija nastavi, vrijeme je da se naša zajednica oslobodi ove ovisnosti i moramo postati generacija koja je stala na kraj opioidnoj epidemiji, rekao je.

Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Tjedan dana kasnije predsjednička komisija za borbu protiv ovisnosti o drogama objavila je svoje konačno izvješće s više od 50 preporuka koje bi trebale pomoći u rješavanju opioidne krize, uključujući širenje liječenja pomoćnim tretmanima, povećanjem broja agencija za lijekove, usklađivanje elektroničkih zdravstvenih evidencija i dodatnom edukacijom liječnika.

Međutim, Kolodny i drugi stručnjaci za javno zdravstvo bili su razočarani zbog činjenice da akcije predsjednika i povjerenstva nisu pratila novčana sredstva.

Ovisnici bez novca za liječenje

- Ne nazivaš to hitnom situacijom a da ništa ne radiš po tom pitanju. Zato smo tu gdje jesmo. Da bi se nešto učinilo najprije bi trebalo napraviti plan, a onda dobiti i novac od Kongresa, kaže Kolodny.

Vijeće ekonomskih savjetnika Bijele kuće nedavno je procijenilo da su troškovi rješavanja problema s opioidima u 2015. godini iznosili 504 milijarde dolara, što je gotovo 3% bruto domaćeg proizvoda.

Demokrat Patrick Kennedy smatra da će nove porezne mjere i ukidanje Obamacarea, koji su upravo usvojeni, samo pogoršati krizu.

Prijedlog Zakona kojeg treba potpisati Trump i koji bi trebao stupiti na snagu ukinut će odredbu o kažnjavanju za one koji nisu osigurani, a što je vrijedilo u vrijeme Obaminog Zakona o zdravstvenom osiguranju. Ukidanjem ovog zakona do 2027. godine bez zdravstvenog osiguranja ostat će 13.000.000 osoba, a povećat će se premija zdravstvenog osiguranja.

Prema statistikama Generalnog izvješća o ovisnosti alkoholu, drogama i zdravlju, čak 30 posto Amerikanaca ne traži nikakvu vrstu liječenja od ovisnosti jer nema zdravstveno osiguranje, kao ni novaca da si priušte liječenje-

- Zadesio nas je pravi ovisnički tsunami, trebamo hitno nešto poduzeti po tom pitanju, smatra Kennedy, a javlja CNN

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.