Znanost
559 prikaza

Ovo je metoda koja će dijabetičarima olakšati život

Operacija u riječkoj bolnici
Nel Pavletić (PIXSELL)
Enterra je terapija koja je dostupna u Hrvatkoj, a pacijenti koji su se podrvgli ovoj metodi vratili su se normalnom ritmu života

Pozivamo vas na predavanje „Inovativni terapijski pristup gastroparezi u bolesnika s dijabetesom tipa I“ koje će se održati u ponedjeljak 5. rujna s početkom od 17 sati na Kaptolu 27 / u dvorani Tribine grada Zagreba.

Predavač: Branimir Gonan, dr. med.

Scan Novog lista | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Svakako nam se pridružite jer naša je želja educirati članstvo o novoj terapiji koja trenutno nema farmaceutsku ili operativnu alternativu (osim u parenteralnoj i enteralnoj terapiji koje su zaista ograničavajući čimbenik za bolesnike u tako mladoj dobi).

U KBC-u Rijeka 31. ožujka ove godine je lansirana, prvi u srednjoj i jugoistočnoj Europi, terapija pod nazivom Enterra – gastrična elektrostimulacija.

Sustav je ugrađen u 2 mlade bolesnice koje već dugo vremena boluju od dijabetesa tipa I i koje su, kao posljedicu bolesti, razvile gastroparezu (“mlohav želudac”).

Simptomi gastropareze su kontinuirana mučnina i povraćanje koje uvelike ograničavaju kvalitetu života bolesnika i posljedično dovode do niza drugih komplikacija.

Rezultati tih prvih dvaju operativnih zahvata su izvrsni – simptomi su se povukli i bolesnice se polako vraćaju normalnom ritmu života.