Znanost
22228 prikaza

Pet tajni drevnih grobnica - promijenile su svijet

Grobnica Loreto u Pragu
Coda Art
Otvaranje nekih kripti donijelo je čudesna otkrića koja su promijenila naša znanja i shvaćanja

Mračne grobnice skrivaju puno više od ljudskih ostataka - ta podzemna posvećena mjesta za kosture čuvaju i brojne tajne. Od umjetničkih reme djela, relikvija, pa čak i do dokaza bolesti - sve je to pronađeno u grobnicama diljem svijeta, a ti tajanstveni artefakti dobrano muče arheologe s uvidom koje daju u svijet pokojnika. Za pretpostaviti je kako još brojne zagonetke leže u tijelima neotkrivenih grobnica.

1. Mumija s rakom

Mađarska mumija na kojoj su proučavali rak | Author: Atlas Obscura Atlas Obscura

Arheolozi su 1995. iz jedne grobnice iskopali mađarsku mumiju iz 18. stoljeća koja je posve revolucionarizirala naša znanja o karcinomu. Prirodno sačuvani ljudski ostaci otkriveni su u zapečaćenoj kripti jedne dominikanske crkve. Tamo je pronađeno oko 260 mumificiranih ostataka, ekipa izraelskih znanstvenika testirala je trupla.

Piramide u Gizi NEPOZNATO Life Misteriji piramida: Fantastične građevine nisu osmislili ljudi?

Njihov je cilj bio vidjeti jesu li nositelji gena koji uzrokuju rak. Kod jedne su mumije otkrili mutaciju gena APC, za kojeg je poznato da povećava rizik od nastanka raka debelog crijeva. Ono što je proizlazilo iz tog otkrića upućuje na to da je predispozicija postojala i prije nego je ta bolest postala globalna zdravstvena prijetnja.

Danas je rak debelog crijeva treći najčešći oblik karcinoma koji pogađa ljude. Liječnici ga smatraju bolesti modernog doba jer je rezultat manjka kretanja, prerađene hrane i duljeg očekivanog životnog vijeka. Prisutnost mutiranih gena kod drugih mumija znači kako je genetska predispozicija čak i važnija od stila života te okoliša čovjeka.

2. Tajna Medici grobnica

Rekonstruirani ostaci dječaja iz tajne Medici grobnice | Author: Seeker Seeker

Arheolozi su 2004. otkrili tajnu grobnicu koja je pripadala moćnoj talijanskoj obitelji Medici. Tijekom ranih istraživanja te grobnice, stručnjake je zaprepastilo saznaje kako je grob posljednjeg Medicija, velikog vojvode Giana Gastonea, bio prazan. U pokušaju pronalaska nestalog leša, otkrili su tajnu komoru iza glavnog oltara firentinske crkve San Lorenzo. Istraživači su podigli kamenu ploču ispod koje se skrivao tajni put do skrivene grobnice.

Prikaz uklete crkve IZAZIVAJU JEZU Life Uklete crkve: 7 svetišta koje opsjedaju duhovi

U tajnoj se komori nalazio jedan velik lijes za odraslog čovjeka u kojem se nalazio Gastone, ali i osam malih lijesova za djecu. Sve su dječje kosti otkrivale znakove rahitisa, koji je vjerojatno bio uzrokovan nedostatkom vitamina D kod mališana. Budući da su djeca vjerojatno provodila puno vremena iza debelih zidova, a i uvijek nosila debeli sloj bijelog pudera, to im nije moglo pomoći u apsorpciji D vitamina sunčanjem. Znanstvenici nisu mogli identificirati sva dječja tijela, a pretpostavlja se kako su barem neka od njih bila izvanbračna djeca.

3. Kripta antičkog astronauta

Grobnica vladara Maya, Pakala II | Author: Art Daily Art Daily

Tim istraživača 1948. otkrio je tajni prolaz do grobnice Pakala II, vladara Maya Palenque Indijanaca. Trebalo im je oko četiri godine da iskopaju zemlju i uspiju ući u tajnu komoru. Ostaci vladara pronađeni su ispod maske od žada s perlicama, a tijelo su okruživali skulpture i razne rezbarije koje su predstavljale vjerovanja Maja o zagrobnom životu.

Papa Franjo zatvara vrata bazilike Sv. Petra Tajni dokumenti Life Vatikan ispod zemlje skriva najveće skandale u povijesti

Pakal II je navodno umro u dobi od 80 godina, no ono što je bilo neobično je to što je pronađeno tijelo procijenjeno na starost od svega 40-ak godina. Štoviše, rezbarije na samom poklopcu grobnice uvjerile su neke kako Pakal II možda uopće nije bio čovjek. Te su rezbarije postale poznate nakon što je Erich von Däniken u svom kontroverznom bestseleru iz 1968. "Sumrak bogova" natuknuo kako, ako se okrene postrance, slika prikazuje Pakala II na svemirskom brodu kako upravlja njime s pedalama, udišući zrak preko nekakvog aparata.

Ono što je zanimljivo je da su istraživači oko ruba poklopca pronašli traku sa kozmičkim oznakama koje uključuju Sunce, Mesec, zvijezde i centar, koji stručnjaci za Maje nazivaju svjetskim drvetom. Je li moguće da te oznake imaju veze sa poklopcem sarkofaga i prikazivanjem Pakala u svemirskom brodu? Teoretičari o drevnim izvanzemaljcima tvrde da je to i više nego dovoljan dokaz.

4. Skriveno remek djelo Praga

Grobnica Loreto u Pragu | Author: Coda Art Coda Art

Povjesničari umjetnosti nedavno su otkrili nikad prije viđen spomenik duboko unutar grobnice Loreto u Pragu, odmah ispod crkve Rođenja Gospodina našega. Zidovi grobnice su prekriveni zamršenim prikazima smrti, uskrsnuća i alegoričnih prikaza vremena. Datiraju iz 1664. i te su slike nevjerojatni prikazi "Ars moriendi" u kojima se koristila samo crna i siva boja u sofisticiranom sustavu sjenčanja poznatom kao chiaroscuro.

Stonehenge BROJNA PITANJA Life Fotografije Stonehengea koje ne žele da vidite

Slike su otkrivene 2011., kad je grobnica otvorena po prvi put u nekoliko desetljeća. Brojni od radova inspirirani su nizozemskom umjetnosti, uključujući i kopije Rembrandta. Identitet umjetnika je i dalje misterij, a neki nagađaju kako je on možda Cosmas iz Austrije ili pak bečki slikar Tobias Pock, jer su oboje radili s redovnicima iz reda kapucina. Također je nepoznato je li motive izabrao umjetnik ili pak vlasnik grobnice, grofica Elizabeta Apollonia od Kolowrata.

5. Ukop srca

Praksa ukopa srca | Author: Hyperallergic Hyperallergic

Arheolozi su 2015. iskopali pet srca starih 400 godina iz grobnice ispod samostana jakobinaca u francuskom Rennesu. U balzamirani organi su pokopani u urne od olova također u obliku srca, a na njima su iscrtani detalji o vlasnicima. Potječu iz 16. i 17. stoljeća te su otkriveni prilikom inspekcije nakon koje se samostan trebao pretvoriti u konferencijski centar. Pripadaju dugoj tradiciji "ukapanja srca".

Tragedija na planini Otorten Što se dogodilo? Life Misterij ruskih planinara: Našli ih bez jezika, očiju...

Znanstvenici su ih očistili od materijala za balzamiranje kako bi ih analizirali magnetskom rezonancom i CT-ima kako bi stekli uvid u njihovu cirkulaciju. Jedno srce nije imalo nikakvih bolesti, dok su ostala tri otkrivala brojna začepljenja, uključujući nakupljanje plaka na žilama i ateroskleroze. Osim toga, istraživači su pronašli i srce viteza u grobu Louise de Quengo, Gospe od Brefeullaca. Pripadalo je njenom suprugu, Toussaintu Perrienu. Praksa pokapanja sa srcem supružnika bila je uobičajena u tom razdoblju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.