Znanost
577 prikaza

Pitanje je dana kada ćemo otkriti izvanzemaljski život

Misija na Mars
Touchstone Pictures
Znanstvenici tvrde da vjerojatno nećemo naići na ‘male zelene’ nego na mikroorganizme na nekom od planeta

Znamo gdje trebamo tražiti, znamo kako tražiti, a u većini slučajeva imamo i potrebnu tehnologiju, rekla je glavna znanstvenica NASA-e Ellen Stofan na konferenciji američke svemirske agencije u Washingtonu.

Dodala je da bi izvanzemaljski život mogli otkriti vrlo brzo, a definitivan dokaz za njegovo postojanje dobiti kroz 10 do 20 godina. 

NASA se “ohrabrila” s ovakvim zaključcima nakon što su najnovija istraživanja otkrila vodu ili njezine tragove na mnogo više planeta nego što se dosad smatralo. 

Posljednje je istraživanje pokazalo da je 50 posto površine Marsa više od milijarde godina bilo prekriveno oceanom dubokim oko kilometar i pol.

Teleskop Hubble je posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno snimao površinu Jupiterova mjeseca Ganimeda i snimke su pokazale da se na njemu, ispod zaleđene površine, najvjerojatnije kriju slani oceani, na kojima bi moglo biti života. 

Slični “nalazi” došli su i za Jupiterov mjesec Europu te Saturnov satelit Enceladus. Znanstvenici smatraju da i na njima ispod površine ima tekuće vode, koja je u doticaju sa stijenama bogatim mineralima. To, tvrdi NASA, znači da postoje osnovni uvjeti za život.

"Više nije pitanje hoćemo li nego kad ćemo otkriti izvanzemaljski život. No mali su izgledi da ćemo naići na razvijeni život kao na Zemlji. Ne govorimo o ‘malim zelenima’ nego o mikroorganizmima", rekla je Stofan.

NASA 2018. planira lansirati novi JWST teleskop, koji će skenirati atmosfere planeta izvan Sunčeva sustava. Za pet godina planira se slanje novog rovera na Mars, a za 2022. se planira misija na Jupiterov mjesec Europa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.