Znanost
227 prikaza

Polarne medvjede iskorištavaju i za selfije u shoping centrima

Polarni medvjedić Knut
Bilo da je riječ o cirkusu ili o životu u divovskim prodajnim centrima, za divlje životinje to je život u stalnoj patnji

Na internetu se pojavila snimka polarnog medvjeda zatočenog u šoping centru Grandview u kineskom Guangzhou, kako bi se posjetitelji fotografirali s njime. Jadna je životinja postala atrakcija s kojom se može napraviti popularni selfie. Neprofitna organizacija "Životinje Azije" pokušava stati na kraj tome mučenju. Žele da medvjeda puste na slobodu. "Nema izlike da se bilo koja životinja ovako zatoči", istaknuo je direktor organizacije. No, polarni medvjedi žive u zatočeništvu diljem svijeta, a samo pojedini slučajevi izazivaju reakcije javnosti.

Najpopularniji slučaj bio je onaj medvjedića Knuta. Majka je njega i braću odbacila 2006. godine odmah nakon poroda, a odgojio ga je čuvar u zoološkom vrtu u Berlinu. Izazvao je oduševljenje javnosti i došlo je do takozvane knutmanije. Krasio je naslovnicu Vanity Faira 2007. s poznatim glumcem Leonardom DiCaprijem. No, Knut je naglo uginuo 2011. Utopio se pred 600 posjetitelja. Uzrok njegove smrti je prvotno bio nejasan, a kasnije je otkriveno da je bolovao od autoimune upale mozga koja je uzrokovala napadaj. Ovo je bio prvi slučaj takve bolesti otkriven kod životinje. Kod ljudi je ta bolest izlječiva.

Medvjedica Fifi je, pak, provela više od 30 godina u zatočeništvu. Prvo je bila u zoološkom vrtu u Pennsylvaniji, a kada se nakon 20 godina zatvorio, završila je u kavezu. Organizacija PETA ju je pronašla u užasnom zdravstvenom stanju. Bila je pothranjena i imala je artritis. Napokon je iskusila slobodu u Skloništu za divlje životinje u Coloradu.

Zara je bila filmska zvijezda među polarnim medvjedima. Nastupila je u mnogim televizijskim reklamama, a snimke njezinog kretanja su upotrijebljene u filmu "Zlatni kompas". Ipak, njezin život nije bio nimalo bajan. Morala je nastupati u cirkusu od svoje treće godine, gdje su ju tjerali da izvodi trikove na stolcu. Dok je izvodila svoju točku, vidjelo se da je pod stresom jer je cijelo vrijeme tresla glavom. Kada su 2014. otkrili da ima rak, eutanizirali su ju u 31. godini.

Blizanci Nela i Nobby na svijet su došli u siječnju 2014. u zoološkom vrtu Hellabrunn u Munchenu. Početkom ove godine, odlučeno je da su dovoljno odrasli da se radzvoje od majke. Nelu su premjestili u Emmen Zoo u Nizozemskoj, a Nobbyja u Yorkshire park u EngleskojPobornici zooloških vrtova naglašavaju da životinje duže žive tamo nego u divljini. No, borci za prava životinja tvrde da to nije život ako je pun patnje i eksploatacije.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.