Znanost
2949 prikaza

Zašto su neke životinje gay? Znanost ima odgovor

Dvoje dupina u bazenu kako se igraju
DPA/PIXSELL
Znanstvenici su proučavali homoseksualno ponašanje kod kornjaša, te utvrdili da kod njih postoje gay predispozicije koje su genetske i evolucijske

Od ptica do pčela, lavova i žirafa - znanstvenici tvrde kako je prirodno da su neke životinje gay. No, zašto je ti ponašanje dosta često kod životinja evolucijski je misterij, jer nema za cilj rađanje potomstva. Sada su znanstvenici otkrili homoseksualnu tajnu životinjskog kraljevstva, tvrdeći da to ipak ima genetske dobrobiti.

Prema Darwinu, seksulani nagoni životinja konstruirani su tako da služe svrsi reprodukcije, pa bi stoga trebali biti nedvojbeno heteroseksualni. Ipak, homoseksualno ponašanje je službeno potvrđeno i zabilježeno kod 1500 vrsta, uključujući koale, emue, kokoši, losose, mačke, sove i dupine. Primjerice, kod američkog je bizona heteroseksualni seks rijedak jer se mužjaci sa ženama pare jednom na godinu u sezoni tjeranja, dok se mlađi mužjaci međusobno zadovoljavaju na dnevnoj bazi.

Znanstvenici sa Sveučilišta UPPsala tvrde kako imaju odgovor na "korisnost" gay ponašanja - ti geni koji uvjetuju homoseksualno ponašanje nose i druga genetska obilježja, tako da braća i sestre gay životinja imaju veću reproduktivnost - plodniji su te imaju više potomaka. Svoju su tezu dokazali u istraživanju na kornjašima, piše Daily Mail. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.